2024. július 15., hétfő

MARADNAK A HOSSZÚ KÓRHÁZI VÁRÓLISTÁK, AMÍG A KORMÁNY ÍGY KEZELI AZ EGÉSZSÉGÜGYET

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2024.07.15.


Ezek az állapotok mindaddig fennmaradnak az egészségügyben, amíg az ágazat nem válik prioritássá a kormányzat számára. Addig csak a toldozgatás-foldozgatás marad” – mondta Kökény Mihály a most nyilvánosságra került kórházi várólisták kapcsán, de nem csak arra, hanem az egészségügy számos más gondjára-bajára-problémájára. Mint kiderült, már majdnem 31 ezer beteg vár hatvan napnál hosszabb ideje valamilyen műtétre, ezen belül a három leghosszabb várólistán 25 150 beteg, ami növekedés az egy hónappal korábbihoz képest. A korábbi egészségügyi miniszter a többi között kitért a pénzszűkére, a létszámhiányra, a szervezettségi problémákra is, de a fő gondnak azt tartja, hogy az ágazat egésze nem fontos a kormánynak.

Egy nap alatt körbejárta a magyar sajtót az Economx (korábban Napi.hu) értesülése a kórházi várólisták aktuális állapotáról. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatait ismertetve, a portál megírta, hogy július 8-án 30 447 beteg várt valamilyen műtéti beavatkozásra 60 napon túl az állami betegellátásban. A kötelezően vezetett várólistákon 27 533 beteg állt sorba (egy hónappal korábban még csak 26 ezer), a többiek a nyolcféle ellátás alapján vezetett kötelező várólistákon (ezek között vannak a csípő-és térdprotézis, a szürkehályog-, a gerinc-, a mandulaműtét, a rádiófrekvenciás ablázió). A kapacitáshiány miatt vezetett várólisták esetében tízféle beavatkozásra kell várni hatvan napon túl a betegeknek, 2914 embernek.

A legtöbben térdprotézisre várnak, a betegek száma egy hónap alatt 552-vel nőtt. A portál kiemeli, hogy csípőprotézis-műtétre országszerte már 7200-an várnak, egyes helyeken akár egy évnyi türelemre is szükségük van a betegeknek. Szürkehályog-műtét miatt valamivel több mint 4500 betegnek adtak fél éven túli időpontot. A térdműtétek is neuralgikus pontok: térdprotézisra a megelőző hat hónapban 557 nap volt az átlagos várakozási idő...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.