2024. július 30., kedd

KAMALA HARRIS VISSZAADTA A DEMOKRATÁK HITÉT, HOGY TRUMP LEGYŐZHETŐ, DE KÖNNYŰ DOLGA ETTŐL MÉG NEM LESZ

444.HU
Szerző: TÁBOR ÁRON
2024.07.30.


Rendkívüli hónapon van túl az amerikai politika: az eleve szokatlan időpontban rendezett első elnökjelölti vita alaposan felbolygatta a választási kampányt. Három héten keresztül példátlan belső válság sújtotta a demokratákat, majd az egyre növekvő nyomás hatására Joe Biden július 21-én bejelentette visszalépését a jelöltségtől, utat nyitva Kamala Harris alelnöknek, aki mögött meglepően gyorsan felsorakozott pártja. Eközben egy pillanatra úgy tűnt, hogy a Donald Trump elleni merénylet megváltoztathatja a politikai diskurzus hangnemét – Trump végül a pártja jelölőgyűlésén elmondott beszédében nagyjából tíz percig tudta tartani a békülékeny hangot, majd szokásos vádaskodásaiba kezdett, miközben újonnan megnevezett alelnökjelöltje sem a feszültséget csillapította.

Azt nehéz megmondani, hogy ezek a precedens nélküli fejlemények hogyan befolyásolják a novemberi esélyeket. Egy hónappal ezelőtt kifejezetten szoros volt a verseny: a vita napján, június 27-én a FiveThirtyEight által összegyűjtött felmérések átlaga alapján Trump minimális különbséggel, 0,2 ponttal vezetett Biden előtt, ahogy egész tavasszal a volt elnök szűk, általában 1-2 pontos előnye volt a jellemző. A Biden visszalépése óta készült első néhány kutatás egészen hasonló képet mutat – Trump a CNN-nél 3, a New York Times friss adatsorában 1 ponttal állt Harris előtt, miközben a Morning Consult és az Ipsos méréseinél már, ha szűken is, de Kamala Harris vezetett. A legfontosabb csatatérállamokban Harris szintén egészen megközelítette Trumpot – ez Biden utolsó eredményeihez képest jelentős javulás, és megint csak a június 27-e előtti helyzetre emlékeztet.

Mondhatjuk tehát azt, hogy lényegében ugyanott tartunk, mint egy hónapja, és az elnökségért folytatott küzdelem visszaállt a vita előtti állapotába, csak ezúttal már Harris áll szemben Trumppal? A felszínen ez talán igaz lehet, de ahogy Nate Cohn,a New York Times adatelemző újságírója rámutat, valójában lényeges változások zajlanak a mélyben.

Harris megerősítette a pozícióját olyan klasszikusan a demokratákhoz húzó demográfiai csoportokban, ahol Biden kimondottan gyengélkedett egész évben, ám közben Trump népszerűsége is szokatlanul magas. A közelmúlt tumultuózus eseményei nyomán a helyzet igen képlékeny: Harrisről sokan nem rendelkeznek még teljesen kialakult véleménnyel, és kérdéses, hogy a merénylet által kiváltott szimpátiát meddig tudja Trump megőrizni. Öt megállapítást azért így is tehetünk az elnökválasztás állásáról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.