2024. július 13., szombat

INOTAI ANDRÁS: ORBÁN ÁMOKFUTÁSA AZ ERKÖLCSTELENSÉG ÉS AZ ALJASSÁG BIZONYÍTÉKA

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2024.07.12.


Orbán immár többszörösen túlment minden falon, miközben nemcsak a saját feje sérült, hanem és mindenekelőtt Magyarország általános megítélése. Így vonta meg az EU soros elnökség első tíz napjának, s egyben a miniszterelnök ámokfutásának mérlegét Inotai András. A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének korábbi vezetője szerint ez az ámokfutás nem siker, aminek rövidebb és hosszabb távon részben már most érzékelhető következményei vannak, de nem kevés ma még ismeretlen és beláthatatlan hatása lesz. Úgy fogalmazott, „azt hittem, hogy az aljasságnak és az erkölcstelenségnek a gödre egy adott határon túl nem mélyíthető. De ebben sajnos tévedtem”.


Orbán egy olyan képet töltött fel a Facebook-oldalára a Donald Trumppal történt tárgyalása előtt, amelyen a mögötte álló sasszobor kiterjesztett két szárnya mintha hozzá tartozna. S miután a kép mellé a szokásos szöveget biggyesztette – „Békemisszió 5.0” –, a sugallt üzenet egyértelmű: ő maga a békét elhozó angyal. Ugyanakkor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök washingtoni sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva azt mondta: Minden tiszteletem mindenkié, minden tiszteletem minden országé, legyen nagy vagy kicsi, de meg kell érteni, hogy nem minden vezető képes tárgyalásokra. Erő kell hozzá”. Kinek van igaza?

Többféleképpen lehet igazságot meghatározni, mérni. Ez ugyanolyan, mint amikor egy politikus a pillanatnyi előnyt hangsúlyozza, miközben elhallgatja, hogy ebből a pillanatnyi előnyből hatalmas, hosszútávú veszteség származhat. Több okból ez tudatos missziója és üzenetrendszere a magyar kormányfőnek, aki úgy gondolja, hogy ő egy kiváló, nagy politikus, az úristen vagy az angyal pedig már réges-régen arra szánta, azzal bízta meg, hogy teremtsen békét egy kis ország vezetőjeként a nagyvilágban, s emiatt azután körbejárja a világ hatalmasait. Az már persze más kérdés, hogy ez mennyibe kerül, na nem az utazás, a kíséret, a biztonsági környezet, hanem mindenekelőtt a hosszabb távú és az egész országot érintő-sújtó negatív gazdasági-pénzügyi-társadalmi vagy éppen politikai következmények, mint a bizalomrombolás, az elszigeteltség, a kirekesztődés a nemzetközi és mindenekelőtt az európai együttműködésből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.