2024. július 24., szerda

„HINNEM KELL BENNE, HOGY GYŐZÜNK!” – ÍGY VÉDI A PUSZTULÁSTÓL A KULTÚRÁT A HARKIVI MÚZEUM

VÁLASZ ONLINE / PORTÉ
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.07.24.


Ukrajna nem csak a frontvonalakon védekezik Oroszország ellen. A civil önkénteskedéstől az iskolákig, a belső menekültek gondozásától a felszabadított területeken végzett építőmunkáig tart az ív. Meg az irodalomig. 2022. február 24-e óta kevesen tettek érte többet, mint a Harkivi Irodalmi Múzeum és vezetője, Tetjana Pilipcsuk. Lapunk ellátogatott az intézménybe megérteni, miért fontos a kulturális örökség gondozása még egy ennyire brutális háború közepette is – egy üres múzeumban. Portré Harkivból, ráeszmélésekkel.


Nem sokkal azután, hogy 2022. március 24-én egy „Z” jellel mázolt kisbuszba tuszkolva elrabolták, Volodimir Vakulenko testébe kettőt eresztettek egy Makarovból. Az ünnepelt ukrán gyerekkönyvíró otthona, a Harkiv megyei Izjum melleti falucska, Kapitolivka akkoriban orosz megszállás alatt állt. Halálának részleteire a 2022. szeptemberi ukrán ellentámadás után derülhetett fény. Miután holtteste több mint egy hónapig hevert az utcán, a megszállók május 12-én arra utasították a helyieket, hogy temessék tömegsírba a többi meggyilkolt ukrán civil mellé. Fél évvel később exhumálták. Ő volt az izjumi Sekszpir utcai tömegsír 319-es halottja. Gyilkosai a „Luhanszki Népköztársaság” katonái voltak.

A megszállásról Vakulenko naplót vezetett. Elrablása előtt elásta a kertjében a cseresznyefa alá.

A füzetet Izjum felszabadulása után, szeptember 24-én egy író kolléga, Viktorija Amelina ásta elő. A szó szoros értelmében. Úgy döntött, a beszámolót könyvben is ki kell adni, de csak a szerkesztésig jutott. 2023. június 27-én az oroszok a Donyeck megyei Kramatorszkban két Iszkander rakétát vezettek a pizzériára, ahol ült. Sérüléseibe négy nappal később halt bele a dnyiprói Mecsnikov Kórházban. A naplót viszont kiadták, Ja peretvorjujusz (Átalakulok) címmel. Hamar elkapkodták, újra kellett nyomni. Többször viszont nem fogják. Ugyanott legalábbis. A könyvkiadó anyacége, a Faktor Druk harkivi nyomdáját 2024. május 23-án lőtték szét az oroszok egy Sz-300-as légvédelmi rakétával. Heten meghaltak. A részleteket mi is megírtuk, ott voltunk ugyanis. A tragikus láncolat lezárásaként Vakulenko naplójának eredetije ma a kijevi Holodomor Nemzeti Múzeumának Namir (Szándék) című kiállításán látható. A műtárgyiasult füzetet azonban a kijeviek csak kölcsönkapták. Harkivból.

Miután 2022 januárjában kinevezték, Tetjana Pilipcsuk csak azt akarta, amit minden múzeumigazgató: a rendelkezésre álló műtárgyakkal és a város kreatív embereinek bevonásával minél többeket meggyőzni arról, hogy amivel foglalkoznak, fontos. Az ukrán identitás része. Ez pedig az irodalom. A Bahalija (egykor: Frunze) a januárban Puskinról Hrihorij Szkovorodára átkeresztelt utca csendes leágazása Harkiv belvárosában. A 6-os szám alatti kétszintes épületben semmi feltűnő nincs. Építészetileg illeszkedik a szomszédaihoz. Aki rendszeresen jár erre, nem sok változást észlel a 2022. február 24-e előtti állapotokhoz képest. Az átalakulás bent látszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.