2024. július 31., szerda

HÁROM SÚLYOS PROBLÉMA IS NEHEZÍTI, HOGY ÉRDEMBEN BEINDULJON A MAGYAR GAZDASÁG

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.07.31.


Rendkívül aggasztó, az elemzőket is meglepő adatokat közölt július 30-án a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), amelynek legfrissebb közlése szerint 2024 második negyedévében a gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez képest 0,2 százalékkal csökkent, a bázist azonban 1,5 százalékkal meghaladta.

Virovácz Péter, az ING szenior közgazdásza a magyar negyedéves GDP-adatokat a fűrészfogakhoz hasonlította, vagyis egyszer fent, egyszer lent, hol pozitívan, hol negatívan lepi meg a közlés az elemzőket. Ez abból adódik, hogy a gazdasági alapfolyamatok meglehetősen gyengék, de egy-egy ágazat olykor kellemes meglepetést okoz. És valóban, ha megnézzük az elmúlt négy negyedévet, van egy érthetetlen görbe az előző negyedévhez viszonyított változásokban:

- 2023. harmadik negyedév: 0,8 százalék
- 2023. negyedik negyedév: 0 százalék
- 2024. első negyedév: 0,7 százalék
- 2024. második negyedév: mínusz 0,2 százalék

Mi lesz így év végére?

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az új adatok tükrében a hivatalos 2024-es GDP-előrejelzésnél (2,5 százalékos növekedés) már gyengébb, 2,2-2,3 százalékos növekedést tart reálisnak. A napokban bevezetett egy új fogalmat, a békeköltségvetést, ami ugyan elég rosszul hangzik (hiszen a magyar családokat a békekölcsönre, azaz a vissza nem adott pénzre emlékeztetheti), a miniszter viszont arra gondolt, hogy a háborús költségvetések után ősszel már jöhet egy békésebb, támogatóbb időszak a költségvetésben. A friss adatok értékelésekor Varga Mihály pénzügyminiszter is a pozitívumokba, a reálbér-emelkedésbe és a 1,5 százalékos év/év növekedésbe kapaszkodott bele...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.