2024. július 31., szerda

HA FÁJ A FEJED, NE NÉZD MEG, MENNYIVEL OLCSÓBBAK A FÁJDALOMCSILLAPÍTÓK SZLOVÁKIÁBAN - AZT PEDIG VÉGKÉPP NE, HOGY MÉG ANNÁL IS OLCSÓBBAK CSEHORSZÁGBAN. ÚGY ÁRAZNAK NÁLUNK, MINTHA JÓVAL TÖBB PÉNZÜNK LENNE.

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2024.07.31.


Amikor korábban részletesen írtunk arról, hogy milyen nagy divat lett Szlovákiába járni élelmiszert vásárolni, nem foglalkoztunk a jelenségnek egy érdekes mellékhatásával. A közösségi médiás beszámolók alapján ugyanis látszik, hogy „ha már egyszer ott vannak” és vásárolnak a magyarok, akkor élelmiszer mellett mást is elkezdenek keresni. Az autógumitól kezdve a falicsempéig minden érdekli őket, hátha a határ másik oldalán épp olcsóbban lehet ugyanahhoz a termékhez hozzájutni. Az egyik ilyen gyakran előkerülő termék a vény nélkül kapható gyógyszer.

A gyógyszerek árának összehasonlítása meglehetősen bonyolult és elég kényes feladat is. Az egyes termékek sokszor eltérő márkanevek és kiszerelések alatt, de még változó dózisokban vagy hozzáadott összetevőkkel is előfordulhatnak. Ráadásul a patikai piac általában nagyon töredezett, nagyobb hálózatok és egyedi kis gyógyszertárak is versenyeznek egymással, néha egészen speciális szabályok közé szorítva, ami befolyásolhatja az árképzésüket is.

Mi most arra vállalkoztunk, hogy a legegyszerűbb vény nélkül kapható és szabadáras fejfájás- és lázcsillapítók csoportját hasonlítjuk össze négy országban: Magyarország mellett Szlovákiában, Csehországban és Svájcban.

A csoportot hivatalosan nem-szteroid gyulladáscsökkentőknek nevezik. Magyarországon az ide sorolt hatóanyagok közül mindössze öt nagyrészt le is fedi azt a termékkört, amit a hétköznapokban egyszerűen csak fejfájás- vagy lázcsillapítóknak hívnak. A vevők általában nem a hatóanyagok neveit ismerik, hanem a termékek márkanevét, de mivel nem szakmai újságban ezek nem jelenhetnek meg, sajnos mi sem tudjuk most leírni.

Nagyon ismert termékekről van szó, a gyógyszeres reklámok jelentős része ezeket népszerűsíti, és az internetes keresőbe beírva (főleg képekre állítva) azonnal mindenki láthatja, hogy melyekről van szó. A kérdéses hatóanyagok neve: acetil-szalicilsav, diklofenák, ibuprofén, metamizol-nátrium és paracetamol (a linkeket a Google képes keresőjére állítottuk be).

Az adatokat a BENU patikahálózat internetes áruházában néztük meg. Ez persze messze nem fedi le a teljes piacot, de a BENU azért kézenfekvő, mert mind a négy általunk vizsgált országban mértékadó szereplő, és mindenhol van internetes értékesítése is. Ahhoz hasonlóan jártunk tehát el, mintha egy liter tej árát ugyanannak a boltláncnak az üzletében néznénk meg, különböző országokban. Így azonban az eredmény nem feltétlenül a konkrét árak miatt érdekes, hanem azért, mert legalább a nagyságrendi eltéréseket vagy trendeket megmutatja.

Minden hatóanyag esetében minden országban azt néztük meg, hogy egyetlen milligram mennyibe kerül, ha a legolcsóbban szeretnénk hozzájutni. Lehet, hogy az egyik országban ehhez 50 darab 100 milligrammos tablettát kell jelenleg venni, a másikban viszont 28 darab 400 milligrammosat, vagy egészen más variációt, de a kiszerelést és a dózist ebben az értelemben nem vettük figyelembe, hogy összehasonlítható legyen a fajlagos ár.

A további módszertani megkötések a mondat végén lévő csillagra kattintva olvashatóak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.