2024. július 24., szerda

HA CSAK EGY ROMA GYEREKNEK TUDOK SEGÍTENI A KITÖRÉSBEN, AZ MÉG EGY OLIMPIÁNÁL IS TÖBBET ÉR

TELEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2024.07.24.


„Megragadt a memóriámban egy mondat, ami számomra a céltudatosság jelképe is egyben. A harcos tudja, hogy a nagy álmok sok kicsiből állnak, ugyanúgy, ahogy a nap fénye is milliónyi kis sugárból adódik össze. Paulo Coelho írta ezt, nyilván nem az ökölvívásra gondolt, de mély a mondanivalója. Egy átlagember is harcos, vannak céljai, egy élsportoló még inkább harcos. Az én álmom, az olimpiai részvétel, teljesült, de ha már ott vagyok, szeretnék sok időt kint tölteni, nem csak egy meccsre elutazni.

Szeretnék megmutatni egy olimpiai érmet a kisfiamnak, és a kezébe adni augusztusban”

– így kezdte a beszélgetésünket Kovács Richárd Eb-bronzérmes ökölvívó, aki a 63,5 kilósok közt versenyez Párizsban. Ha mázlija lesz, és a húsz kijutott versenyző közül bekerül a négy erőnyerő közé, akkor meccs nélkül érkezik a tizenhat közé, ahogy a nyolc kiemelt is. (A maradék négy helyért nyolcan bokszolnak.) Innen a képlet egyszerű: két győztes meccsel már érmet is nyerhet. Ha erőnyerő lesz, elmehet például a pénteki megnyitóra, ha nem, akkor már másnap, vagyis szombaton szólítják a ringbe.

A 26 éves Kovács Máriapócson született, és még óvodás volt, amikor hatévesen megismerkedett a boksszal. A testvérével és az unokabátyjával ment be a bokszterembe, ez a sport az apjától sem állt távol. Igazán nem is tudja, mi fogta meg, a kesztyű vagy a mozgás, de első látásra szerelembe esett, és ez kíséri mind a mai napig. Boldogan ment az edzésekre még úgy is, hogy a szabályoknak megfelelően 13 éves korában kezdhetett el csak igazán versenyezni. A diákolimpián, a serdülő bajnokságokon, mindenhol szorítóba lépett, 13 éves korától a korosztályos válogatottak tagja lett, értelemszerűen most a felnőtt válogatottban van a helye.

Kovács a 2023-as Európa Játékokon megszerzett bronzérmével jutott ki Párizsba, a szerb Sendriket egyhangú pontozással verte meg a nyolc között, hogy az álma, az olimpiai részvétel valóra váljon. A grúz Gurulitól kikapott az elődöntőben, őt most is megkaphatja ellenfélnek az olimpián, a sorsolást csütörtökön késő délután tartják. Azt, hogy a részvételnek mekkora értéke van ebben a súlycsoportban, hűen érzékelteti, hogy amerikai versenyző háromszor is nekifutott, de nem tudta biztosítani a helyét, elvérzett a selejtezőkön, pedig az ottaninál erősebb bokszkultúra kevés akad.

„A boksz a mai napig egy kitörési lehetőség, de engem a kezdeteknél még nem ez érdekelt, mert egyszerűen csak jól éreztem magam a teremben, a ringben, még ha kaptam is ütéseket. Jó nevelést, önuralmat, önfegyelmet, kitartást kaptam a boksztól, és hát a mai világban az sem hátrány, ha meg tudja védeni magát az ember.

A bokszban az a szép, hogy a szülőnek nem kell milliomosnak lennie, hogy elindítsa a gyerekét, mert ez a szegények sportja, de mindenki egyenlő a ringben. Abban az ötször ötméteres négyzetben mindenki egyenlő,

nem számít, ki honnan jön, nem számít, mennyire gazdag, vagy mennyit nélkülözött korábban. A ringben csak a teljesítmény, a tudás számít.”...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.