2024. július 20., szombat

GAZDÁLKODJ OKOSAN: AZ EU-S KORMÁNYFŐK KÖZÜL ORBÁN FIZETÉSE A LEGMAGASABB AZ ÁTLAGBÉRHEZ KÉPEST

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZABÓ KRISZTIÁN
2024.07.19.


Az Európai Unión belül hazánkban a legmagasabb a kormányfő fizetése, ha azt az ország lakosságának bruttó átlagbéréhez viszonyítjuk. Orbán Viktor keresete az idei évben havi bruttó 6,3 millió forintra emelkedett, ami azt jelenti, hogy a magyar átlagbér összegének 9,5-szörösét kapja kézhez a miniszterelnök minden hónapban. Orbán kétszer annyit keres, mint spanyol és háromszor annyit, mint bolgár kollégája.

Ha csak az összeg nagyságát nézzük, nem Orbán Viktoré a legmagasabb fizetés az EU-ban: hét európai kormányfő is jobban keres nála. A legtöbb a német kancelláré, Olaf Scholzé, aki évi bruttó 348 300 eurót, vagyis havi kb 29 ezer eurót (bő 11 millió forintot) keres. Ám ez az összeg más német állami vezetőkhöz viszonyítva nem kiemelkedően nagy: a német állami vasúttársaság vezetője például 2022-ben több mint 2,2 millió eurót kapott, tehát körülbelül hatszor annyit, mint a kancellár.

Scholz fizetése így is az aránytalanabbak között van az EU-ban, hiszen a német kancellár 5,9-szer többet keres a német átlagbérnél.

A legalacsonyabb összeget a bolgár kormányfő kapja: évi bruttó 67 452 eurót, ami hozzávetőlegesen a harmada Orbán Viktor fizetésének...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.