2024. július 21., vasárnap

FOGAGGYISTEN

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2024.07.21.


„Tényleg minden diplomáciai megoldást kipróbáltunk, és azok soha nem működtek. Úgy tűnik tehát, hogy más megközelítéseket kell találnunk arra, hogyan beszéljünk velük.” – Ezt Inna Szovszun ukrán képviselő – aki az ottani parlament energiaügyi bizottságának tagja – mondta. A többes szám harmadik személyű utalás mi vagyunk. Illetve, mint sajnálatosan egybemosódik mindig is, a Fidesz és a bájos magyar kormány, az élén a békegalambbal, Orbán Viktorral.

A „más megközelítés” pedig az, hogy a megbőszült ukránok kiballagtak a Barátság Kőolajvezetékhez, és elzártak rajta egy csapot. Eddig is megtehették volna, de nem tették, türelmesen vártak, hogy – mint szintén kifejtették – „Több mint két éve várunk arra, hogy az EU, a G7-ek valódi szankciókat vezessenek be az orosz olajvezeték ellen”. Ezek amúgy életben vannak, csak kies hazánk kivételezést sírt ki magának, és meg is kapta.

Viszont az ukránokkal úgy viselkedik, ahogy. Vétózgat és keresztbe tesz, eddig azonban jámborak voltak, még azt is mondhatnánk, kegyesek, hogy Orbánnak ne kelljen megtennie azt, amit Európa többi országa megtesz. Azaz, dolgoznia azon, hogy leváljon az orosz energiacsöcsről, amit azonban a Putyinhoz fűződő kétes és visszataszító viszonya miatt nem is akar igazán, vagy valami ismeretlen okból nem lehet neki. Az ukránok most segítettek.

Több mint két év után elpattant egy húr. Hogy miért, az sem titok, s ez Orbán békemissziója, amiről Zelenszkij nyilatkozott eléggé lesújtóan. „Ha valaki Európából megpróbál a hátunk mögött, vagy akár mások kárára megoldani kérdéseket, ha valaki a háború fővárosába akar utazgatni tárgyalni, és esetleg ígérni is valamit, ami ellentétes a közös érdekeinkkel, vagy kárára van Ukrajnának és más országoknak, akkor azt a személyt miért kellene figyelembe vennünk?”

Látható, hogy míg Szovszun képviselő többes szám harmadikja kies hazánk, Zelenszkij szavaiban az ő maga Orbán, és így állunk most ott a szégyenpadon közösen. Ami viszont ennél is nagyobb baj – mert azt, hogy ég a pofánk, úgyszólván megszoktuk -, hogy rajtunk, Kovács Józsefeken csattan az ostor, ugyanis mint elemzésekből kiderül, ez a csapelzárás azzal járhat, hogy energiaár-robbanás és ellátási hiány jöhet Magyarországon.

Ez azért nem piskóta, és látszik, hogy Orbánnak talán sikerül gazdasági káoszba lökni az országot, de ez nem igazán érdekli. Amíg ezek zajlottak a színfalak mögött, óbégatta tovább a békét, és Horvátba’ nyaralgatott, mint olyan vezető, aki hazájának gondjaival kel és fekszik. Vagy nem is igazán...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.