2024. július 29., hétfő

EZT A FOGYASZTÓK SEM ÚSSZÁK MEG: A MAGYAR TŐZSDEI CÉGEK HAZAI EREDMÉNYÉNEK NAGY RÉSZÉT ELVISZIK A KÜLÖNADÓK

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2024.07.29.


A kormány a „háborúellenes akcióterv” keretében egy rakás különadóval sújtja a magyar gazdaság legnagyobb tőzsdei cégeit. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk, hogy a vállalatok életébe mennyire rondítottak bele ezek az adók, mekkora lett volna a profitjuk, ha nem fizetnek ennyit különféle jogcímeken az államnak.

Többféleképpen számoltunk, de azt találtuk, hogy a magyar tőzsdei cégek jövedelmezőségéhez képest a Mol fizeti a legtöbb normál és különadót, gyakorlatilag a magyarországi eredményénél is többet. A 4iG-csoport azért lehet ingerült, mert egyelőre veszteséges a működése, de mégis sok extraadó terheli. A Magyar Telekom régóta sok különadót fizet, és a mai napig a profitja jelentős része elmegy ezekre.

A bankoknál kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen nem mindegy, hogy például a kamatstopból eredő kiesést is állami elvonásnak számoljuk, vagy sem, ahogyan az OTP nemzetközi működése és az MBH hazai fókusza is más értékelésekhez vezet. A Richter Gedeon, bár biztos nem így éli meg, de a többiekhez képest egész olcsón megúszta. A magyar tőzsde számain egyelőre nem látszik az adóztatási láz, de a kormány kommunikált gazdasági céljainak, például az élénkítésnek aligha tesz jót mindez...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.