2024. július 29., hétfő

ENNYIT KERESNEK AZ AUSZTRIÁBAN DOLGOZÓ MAGYAROK

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2024.07.29.


A legutóbbi, 2024. áprilisi adatok szerint már 118 ezer magyar állampolgár dolgozik Ausztriában, ami 4,4 százalékos éves növekedést jelent, és azt, hogy ma már az alkalmazottak három százaléka magyar. Már csak német állampolgárokból van több a külföldi dolgozók között Ausztriában, emberemlékezet óta az azonos anyanyelvet beszélő németek vezetik ezt a listát. Ők a nyelvi könnyebbség mellett főleg azért mennek Ausztriába, mert ott némileg magasabbak a fizetések.


A legutóbbi adatok szerint 124 ezer német dolgozott az országban, de mivel a számuk lassabban növekszik, mint a magyaroké,

néhány év múlva akár a magyar is lehet a legnagyobb külföldi közösség Ausztriában.

A magyarok jelentős része természetesen nem költözik ki Ausztriába, hanem ingázik. A legfrissebb adatok szerint a kint dolgozó magyarok 47 százalékának nincs osztrák lakcíme.

Felmerülhetne egyébként akár az is, hogy ingázás helyett a magyarok otthonról dolgozzanak távmunkában, de ez egyelőre nem jellemző, mert

- általában kétkezi, nem irodai munkát végeznek,

- és a magyar kormány a régióban egyedülálló módon megnehezíti az átjárók életét, mert nem írja alá azt a keretmegállapodást, ami a rendszeres otthoni munkavégzést lehetővé tenné.

Magyar szempontból az osztrák munkavállalás fő motivációja természetesen a magasabb kereset. Ausztria régóta az EU egyik legtehetősebb állama, míg Magyarországon most már érdemben csak Bulgáriánál magasabbak a bérek az unión belül.

De vajon a kint dolgozó magyarok megkapják-e az országra jellemző átlagos fizetéseket?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.