2024. július 20., szombat

ELKEZDETT INKASSZÁLNI A NAV, MINDEN PÉNZT ELVESZ IVÁNYI GÁBOR EGYESÜLETÉTŐL ÉS EGYHÁZÁTÓL - A MŰKÖDÉSRE FÉLRETETT ÖSSZEGEKEN TÚL SZÁMLÁIKRÓL LEEMELTÉK AZOKAT A PÁLYÁZATI PÉNZEKET IS, AMELYEKET KONKRÉT PROJEKTEKRE NYERTEK EL.

NÉPSZAVA
Szerző: népszava
2024.07.19.


A NAV váratlanul elkezdte inkasszálni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját. Nemcsak lenullázta azok egyenlegét, de jelentős tartozást is terhelt rájuk – adta hírül az Iványi Gábor vezette egyház.

A működésre félretett összegeken túl számláikról leemelték azokat a pályázati pénzeket is, amelyeket konkrét projektekre nyertek el. Szegedi iskolájuk például a tornaterem felújítására kapott közel 8 millió forintos pályázati támogatást: ez a pénz is eltűnt a számláról, pedig már el is kezdték a bontási munkálatokat.

Ha érkezne is állami támogatás, az inkasszó miatt a pénz automatikusan a NAV számlájára kerülne. A működés fenntartása források nélkül teljesen ellehetetlenül. A hajléktalanokat ellátó Oltalom Kórház normatívájának inkasszálása a szó szoros értelmében életeket veszélyeztet.

A közlemény felidézi, hogy milyen lépések vezettek a jelenlegi helyzet kialakulásához. A bajok legfőbb forrása, hogy 2011-ben a fideszes többségű parlament – mint kiderült: jogsértő módon – megfosztotta a MET-et korábbi egyházi státuszától, ezzel a költségvetési juttatások jelentős részétől is, és az eredeti státuszt mindmáig nem adta vissza. Az elvonások miatt a MET valóban komoly tartozást halmozott fel. Iványi Gábor rendre elmondja: az állam ennél is többel tartozik nekik, ha helyreállna a törvényes állapot, egyháza helyzete is rendeződne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.