2024. július 24., szerda

EGYRE BONYOLULTABB A PONTSZÁMÍTÁS, MA ESTE KIDERÜL, KIT VETTEK FEL EGYETEMRE

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2024.07.24.


Szerdán este 8-kor hirdetik ki idén a felvételi ponthatárokat az egyetemek szeptemberben induló szakjaira. A jelentkezők ekkor tudhatják meg, hogy felvették-e őket valamelyik szakra, és ha igen, hova.

A képlet egyszerű: a különböző egyetemi szakokon különböző ponthatárokat állapítanak meg, és akinek ezeknél magasabb lett a pontszáma, azt felveszik az általa választott képzésre. A ponthatárokat a Felvi.hu oldalán teszik közzé, de a felvételizőket sms-ben is értesítik az eredményükről. Mindenkit csak egy helyre vehetnek fel, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az első olyanra, amelynél a pontszáma eléri vagy meghaladja a megállapított ponthatárt.

Ahogy minden évben, a Telexen idén is este 8 órakor közzétesszük néhány népszerű szak ponthatárát, így érdemes lesz nálunk követni a fejleményeket.

Több mint ötezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemre, mint tavaly

Közel 121 ezren jelentkeztek idén valamely magyar egyetem alap, osztatlan vagy mesterképzésére. Ez közel 5500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban, de még mindig több, mint 2022-ben és az azt megelőző években. A 2010-2011-es felvételi eljárásban még több mint 140 ezren szerettek volna bekerülni egyetemekre, ezután kezdett csökkenni a felsőoktatás iránti érdeklődés. A jelentkezők száma 2020-ban süllyedt soha nem látott mélypontra és 2011 óta csak tavaly haladta meg először a 120 ezret.

Az össznépességet tekintve Magyarországon volt az egyik legalacsonyabb a felsőfokú oktatásban tanulók aránya Európában az elmúlt években. A csökkenés oka a forráskivonás, a férőhelyek korlátozása, a központi ponthatárok emelése, az egyetemi szakok megszüntetése vagy összevonása lehetett – erről beszélt korábban Polónyi István oktatáskutató a Népszavának.

A drasztikus visszaesés után a kormánynak lépnie kellett, ha növelni szerette volna a felsőoktatásba jelentkezők számát. Polónyi szerint a kabinet rájött, hogy az „elitszemléletű” felsőoktatási politika nem volt sikeres, ezért több ponton lazítottak a bekerülés feltételein. Ez látszott a meghozott intézkedésekből: például eltörölték a minimumponthatárokat, a felvételihez szükséges kötelező emelt szintű érettségit, valamint a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsgát. Idéntől pedig a központi többletpontok helyett az egyetemi hatáskörben adható plusz 100 pont is lehetőséget ad az intézményeknek a kedvezőbb mérlegelésre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.