2024. július 24., szerda

DELLA: 12 DÜHÖS EMBER: EGYRE ROSSZABB A HANGULAT A BÍRÓI KARBAN

DELLA / 24.HU
Műsorvezető: BAKA F. ZOLTÁN
2024.07.24.



Sokan gondolkodnak azon, hogy elhagyják a magyar igazságszolgáltatást, akkora az elégedetlenség a körükben. Méltánytalannak érzik az anyagi elismertségüket, mások a szakmai akadályok miatt állnak fel. A Della vendége, Gerő Tamás ügyvéd, adójogi és sportjogi szakjogász úgy tudja, a Simonka-ügy korábbi bírája utóbbi okból inkább külföldön keresett boldogulást, míg mások azon keseregnek, hogy már egy bolti állás is versenyképesebb jövedelmet kínál, mint amit az igazságszolgáltatás csúcsa alatt, a bírák segítőiként meg lehet keresni. De a bírók, ügyészek sem elégedettek. Az ügyvéd szerint az igazságszolgáltatás színvonalát gyengíti, ha nem becsülik meg a bírákat, ezért egyetért azzal, hogy a szakma az Európai Bizottságon keresztül próbálja elérni a magyar kormánynál a fizetésük rendezését. Ami egy kötelezettségszegési eljárással fenyegeti a kormányt. 

Gerő Tamással arról is beszéltünk, hogy a polgári peres eljárásokban egyre nagyobb súlya van a családügyeknek, a válásoknak, az ügyek rendezését viszont nehezíti, hogy egyre több a vegyes házasság, amikor az egyik fél külföldi állampolgár. Ilyen esetekben, ha nincs egyezség és külföldi ingatlan is a per tárgya, a külföldi illetékességű bíróságot is be kell vonni a vagyonmegosztási vitába, ami tovább drágítja a perköltségeket. 

Amelyek elég magasak, nem függetlenül az évekkel ezelőtt a peres eljárásokban bekövetkezett változásoktól. Ez sokakat kiszorított a peres jogorvoslati eljárásokból, ahogy az ügyvéd fogalmazott adásunkban: " időnként konganak az ürességtől a bíróságok". Ráadásul a perköltségek tovább emelkedhetnek - derül ki adásunkból, ahol arról is szó esett, hogy a gazdasági ügyek jelentős részében fennáll az állam érintettsége (ami jelzi, mekkora lett mostanra az állam ráhatása a gazdasági folyamatokra), valamint arról, miért haltak el a kormányváltások alkalmával beígért elszámoltatási kísérletek, és hogy miért nincs félnivalója Magyar Péternek, aki - saját bevallása szerint - túlárazott szerződéseket írt alá a Diákhitel Központ élén.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.