2024. július 18., csütörtök

BOKROS LAJOS: A JELENLEGI GAZDASÁGI RENDSZER A STAGNÁLÁSRA ÉPÜL

KLIKK TV / TÍZ
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2024.07.26.


Magyarországon a gazdaságban oligarchikus önkényuralom van, és hiányzik a gazdasági jogállam is – ezt részletezte a KlikkTV Tíz című műsorában Bokros Lajos, egyetemi tanár, egykori pénzügyminiszter, közgazdász. Rámutatott, ez annyit jelent, hogy egy szűk, zárt csoport uralja a gazdaságot, nincsenek alávetve a kegyetlen piaci fegyelemnek, nekik nem kell hatékonyan gazdálkodni, mert védi őket a szabályozás, maga az állam. De van további több tízezer vállalkozás, amelyeknek a hatékonyság és a versenyképesség előírás, az ő magántulajdonukat nem védi törvény. „Az oligarchikus rendnek nagyon fontos jelensége a rablóállam, amely nem tiszteli a magántulajdont, a szerződéseket, és kétségessé válik, hogy aki saját maga felépít egy vagyont, mennyire lehet biztos abban, hogy annak a gyümölcsét ő fogja élvezni.”

Bokros Lajos szerint ez a rendszer a stagnálás költségvetési politikájára épül, amikor a gazdaság annyi pénzt, annyi jövedelmet és annyi hozzáadott értéket kitermel, hogy az oligarcha jóléte garantált legyen, és az őket körülvevő vállalkozói kör biztosítson annyi tevekénységet, munkahelyet a társadalom többi tagjának, hogy egy nem növekvő életszínvonalon ők is túléljék ezt a gazdasági rendszert. „Észreveszik az emberek a lecsúszást, de nem a politikában keresik a gyökereit, hanem a propaganda szerint az unióban, az orosz háborúban.”

A kormány részéről nem parasztvakítás, hogy ez egy sikeres ország, saját maguk is elhiszik – tette hozzá a közgazdász, aki szerint társadalmi robbanást az válthat ki, ha ez a lassú rohadás, csúszás, területvesztés csőddé formálódik. „Ettől még messze vagyunk, és nem is kívánnám az államcsődöt, mert az még pusztítóbb hatású, és az sem az oligarchákat fogja sárba tiporni, hanem a kisembereket.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.