2024. július 25., csütörtök

BIDEN MEGLÉPTE, AMIT TRUMP CSAPATA EL AKART KERÜLNI, MOST TELJESEN ÁT KELL SZABNIUK A KAMPÁNYT

TELEX
Szerzők: MOLNÁR ZOLTÁN, NYILAS GERGELY
2024.07.24.


Joe Bident bevált panelek mentén támadták a republikánusok az elmúlt hónapokban, miután azonban az elnök vasárnap bejelentette, hogy visszalép az elnökjelöltségtől, maga helyett pedig alelnökét Kamala Harrist ajánlja, Donald Trump csapatának újra kell szőnie a kampányt. Több amerikai lap szerint is megtörtént az, amit a kampánycsapat el akart kerülni, de Biden bejelentése után így is hamar beindult a republikánus kommunikációs gőzhenger, amivel egyszerre támadják a demokrata elnökjelöltségre legesélyesebb Harrist és Bident is.

Biden gyengeségeire hangolták a republikánus kampányt

Joe Biden megtette azt, amiről Donald Trump kampánycsapata azt remélte, sosem teszi meg – az Atlantic a republikánus jelölt kampánycsapatának tagjaival és a volt elnökhöz közel álló forrásokkal beszélgetve részletes cikket közölt arról, milyen nehézségekkel néznek szembe a visszalépés után. Eszerint az egész kampánygépezetet eddig a 81 éves Biden gyengeségeire építették fel, már-már a zsebükben érezve a november 5-i győzelmet, most viszont teljesen át kell dolgozniuk a kampánystratégiájukat.

Bár Bident a döntését méltató demokrata nyilatkozatok mellett érte kritika is amiatt, hogy túl későn határozta el magát, ebből most a felmerülő kihívások mellett előnyt is kovácsolhat a Demokrata Párt, amelynek elnökjelöltje az augusztus 19-22. között Chicagóban rendezett jelölőgyűlésen válik hivatalossá. Biden alelnökét, Kamala Harrist javasolta maga helyett, és ugyan ettől még nem automatikus, hogy valóban ő lesz a Demokrata Párt jelöltje, de nagyon sok demokrata politikus és tisztviselő támogatását tudhatja maga mögött – bár olyanok is vannak, mint Barack Obama, akik eddig nem álltak ki mellette. Keddre elegendő demokrata delegált (küldött) támogatását szerezte meg ahhoz, hogy pártja elnökjelöltje lehessen, és az eredeti menetrend alapján ők virtuálisan már augusztus 7-ig szavaznának a jelöltről.

Harris 59 éves, nő, közgazdász édesapja Jamaicában, biológus édesanyja Indiában született – teljes ellentéte a fehér, üzleti vállalkozások révén eleve gazdag családba született Trumpnak, aki 78 évesen immár az Egyesült Államok történetének legidősebb elnökjelöltjévé lépett elő. Az amerikai politikai sajtó nagy erőkkel találgatja, hogy az Egyesült Államok első fekete nő alelnöke jobb elnökjelölt lenne-e Bidennél, mi is összeszedtük a különböző érveket, és körbejártuk, hogy mi lehet a különbség Biden és Harris között a kampányban.

Az Atlantic cikke szerint mivel Biden a fordulópontot jelentő, június 27-i borzasztó tévévitás szereplése után még hetekig határozottan kitartott amellett, hogy ő marad a jelölt, és nem szállt ki, Trump csapata biztos volt benne, hogy ezt az elnök „ír egója” nem is fogja ezt engedni. Most azonban hirtelen stratégiát kell váltani, miközben már csak alig négy hónap van hátra – noha az idő a demokratáknak is kevés, nekik is egy új kampányt kell felépíteniük.

A lap szerint Trump kampánycsapatában annyira nem hittek Biden visszalépésében – igaz, ilyen későn soha nem szállt ki hivatalban lévő elnök a versenyből –, hogy amikor felmerült, hogy Harrisre is komolyabban kéne fókuszálni, elhessegették a gondolatot. Igaz, a lap úgy tudja, hogy a republikánus kampánycsapat már felmérést is készített, amelyben Trump esélyeit vizsgálta Harrisszel szemben, de az ennek eredményét szigorúan titokban tartó stáb nem mutatta jelét annak, hogy változtatni kívánt volna a stratégián, azaz, az elmúlt két hétben nem számítottak rá, hogy Biden végül tényleg visszalép.

A kampány eddig egyszerűen arról szólt, melyik jelölt az alkalmatlanabb, és a felmérések alapján ebben eddig Trump volt a meggyőzőbb, több erőt mutatott, és ezt a képet erősítette az ellene elkövetett merénylet is. A butleri támadásban Trump a fülén sérült meg egy lövedéktől, ezután a biztonságiak gyűrűjéből kiemelkedve öklét a magasba emelte, és azt kiáltotta, „Harcoljunk!”, a jelenet az erről készült képek révén a választási kampány meghatározó elemévé lépett elő...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.