2024. július 22., hétfő

AZ OKTATÁSIRÁNYÍTÁS LEGNAGYOBB HAZUGSÁGA, HOGY MINDEN A TANULÓK ÉRDEKÉBEN TÖRTÉNIK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.07.22.


Bár az oktatásirányítás váltig állítja, hogy az oktatásban a legfontosabb a tanulók érdeke, egyre inkább úgy tűnik, hogy a rend és fegyelem örve alatt meghozott kormányzati intézkedések miatt épp ez kerül leginkább veszélybe. A gyermek mindenek felett álló érdeke, vagyis az a törvényekben rögzített alapelv, hogy a döntéshozatalra jogosult a gyermek ügyeiben méltányosan, humánusan, valamennyi tényező figyelembevételével, a többi gyermek, tanuló érdekeinek mérlegelésével, a rendelkezésre álló lehetőségek közül számára legkedvezőbbet választva döntsön, egyre távolabb és távolabb kerül a magyar oktatástól. A magyar oktatás pedig a világtól, a XXI. századtól, a valódi értékektől.


Annál hamisabb, megtévesztőbb és hazugabb érvet nehéz találni, mint amit évek óta olyan gyakran hallunk az oktatásirányítás oldaláról, miszerint a döntéshozatalnál „a legfontosabb szempont a tanulók érdeke volt”. Legutóbb Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár hivatkozott erre a 444 tanúsága szerint, amely arról számolt be, hogy bár több mint 300 szülő petícióban kérte, hogy ne az eddigi igazgatót nevezzék ki megint a nagycenki általános iskola élére, ezt a tankerület figyelmen kívül hagyta, és Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár újabb öt évre H. Gabriellát bízta meg a Széchenyi István Általános Iskola vezetésével. Nagycenken 2009 óta igazgató H. Gabriella. Diktatórikus vezetési stílusa miatt egyre több szülő íratja át máshová a gyerekét. Most nyáron 17 család tesz így, az iskolát szeptemberben kezdő 33 nagycenki elsős közül pedig csak 13-an jelentkeztek a helyi iskolába. A többiek inkább a környező településekre mennek. A helyi önkormányzat már korábban is elutasította az igazgató pályázatát, de az iskolát fenntartó tankerület azt mindig megfelelőnek ítélte - most júniusban is, annak ellenére, hogy a 3000 fős Nagycenken 304-en írták alá a petíciót.

Ahogy a Szülői Hang sommásan megállapította: „jó igazgatókat elbocsátanak, de a rossz igazgatót a szülők kérése ellenére is megtartják”. Azzal, hogy mi történt a jó igazgatókkal, a Mérce vetett számot. A lap ugyanis felsorolta azokat az az általános iskolai és gimnáziumi eseteket, amelyekben olyan iskolaigazgatók pályázatait dobták vissza országszerte a tankerületek, akik több ciklus óta az iskola élén vannak, élvezik a szülők és a tantestület támogatását, kihívójuk nincs. A tankerületek szinte minden esetben pontosan meg nem nevezett „szakmai” indokokra hivatkoznak, ám gyakran olyan intézményekben történik váratlan változtatás, amelyek részt vettek a tanárkiállásokban, vagy más miatt tekinthetők a hatalom szempontjából engedetlennek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.