2024. július 31., szerda

AZ EGYIK ESZEMENT OSTOBASÁGOT MONDOTT, A MÁSIK PEDIG, AKINEK A SZAKMÁJÁBÓL KÖVETKEZŐEN ILLENE VALAMIT ÉRTENIE EHHEZ, NEM IGYEKEZETT LÁMPÁST GYÚJTANI, HANEM CSENDBEN, TUDATLAN ÉS/VAGY MEGHUNYÁSZKODÓ HALLGATÁSÁVAL HAGYTA A SÖTÉT ÉS SŰRŰ KÖDFÁTYLAT ALÁERESZKEDN

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.07.29.


A felkonferálás kifejezhetetlen gyönyöre előidézte mániás szakasz, így az indokolatlan jókedv és az önmegalázással határos megfelelési vágy manifesztációja volt az a pillanat, amikor Németh Zsolt elragadtatásában azt mondta, hogy „amikor itt van Tőkés László és Orbán Viktor, akkor nekünk mindig süt a Nap.” Elemi jó ízlésről megkésett és teljesen felesleges egy felnőtt embernek kinéző szolgalelkületet kioktatni, főként akkor, ha ő maga olyan országból érkezett, ahol hosszú időn át ez volt a bevett hangnem, s egy olyan országban mondta mindezt, ahol évtizedeken át ugyancsak ez volt az elvárás.

Most azonban a tündöklően ragyogó páros égitestet utolérte a napfogyatkozás: az egyik eszement ostobaságot mondott, a másik pedig, akinek a szakmájából következően illene valamit értenie ehhez, nem igyekezett lámpást gyújtani, hanem csendben, tudatlan és/vagy meghunyászkodó hallgatásával hagyta a sötét és sűrű ködfátylat aláereszkedni.

Orbán ugyanis egy óvatlan pillanatban a nemzetállamok biblikus eredetéről kezdett imaginálni.
Fogalmam sincs, milyen illegális úton jutott Orbán Viktor az érettségi bizonyítványához, ugyanis történelemből gimnáziumi anyag, hogy a nemzetállam 18-19. századi fogalom, s nem biblikus eredetű. A Héber Biblia és az Újszövetség a nép fogalmát ismeri, ezt használja különféle kontextusokban. A nép és a nemzet(állam) fogalom azonban nagyon nem azonos, s ami a nemzetállam fogalmát illeti, annak semmilyen attribútuma nem volt adott a biblikus időkben. Az összes használt fogalom, így a héber am és a gój – ez utóbbinak nincs semmi pejoratív értelme, egyszerűen nem zsidó népet jelent, többes számban gójim, azaz nem zsidó népek, illetve görögül laosz és ethnosz, amelyek mind népet, de nem nemzetállamot jelentenek. Amikor egy népcsoport nomadizált, így például a zsidók a letelepedés előtt, akkor nem a zsidó nemzetállam vándorolt, hanem a nép. Bábel tornyának építésekor a nyelvek összezavarásával a különböző nyelveket beszélő népek jöttek létre, s nem a nemzetállamok. És Máté evangéliumában nem a nemzetállamok ítéltetnek meg, hanem a népek (τὰ ἔθνη – ta ethné).

A Biblia instrumentalizálása, valamely politikai érdeknek történő alárendelése, eszközként való felhasználása maga a fundamentalizmus, amely semmiben sem különbözik attól az iszlám fundamentalizmustól, amely a legembertelenebb, leggonoszabb és legaljasabb cselekedeteinek forrását a Koránból igyekszik kiolvasni, az összes elkövetett embertelenségnek isteni legitimációt biztosítva.

Ha legközelebb Orbán arról delirálna, hogy az akkumulátorgyártás biblikus eredetű, szívből tanácsolom, hogy sírig hű hívei és önfeledt rajongói, sőt, kitartott bérpropagandistái is kezdjenek el gyanakodni. És a 112-es segélyhívó számot készenlétbe helyezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.