2024. július 23., kedd

ANYAGI CSŐDÖT HOZHAT AZ IDŐS, ÁPOLÁSRA SZORULÓ HOZZÁTARTOZÓ - ÓRIÁSI TÁRSADALMI EGYENLŐTLENSÉGEK URALJÁK A SZEKTORT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2024.07.23.


Számtalan sebből vérzik az otthoni idősápolás helyzete Magyarországon – állapították meg kutatók. A piac minden szegmensét áthatják az informális kapcsolatok. Az Azénpénzem vizsgálata szerint pedig az árak általában átláthatatlanok, vagy pokoli magasak.

Katona Noémi, a Corvinus adjunktusa, és Gábriel Dóra, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet kutatója egy nemzetközi kötetben elemezte az otthoni idősápolás jelenlegi magyarországi helyzetét. Mint megállapították, az idősellátás számtalan sebből vérzik: több éves várólisták vannak az állami bentlakásos otthonokba, és az alacsony bérek, illetve a rossz munkakörülmények miatt nincsen elegendő képzett gondozó sem a szektorban. Mindez a magánellátás felé lökik a segítségre szoruló családokat, miközben a magyar családok nagy része a fizetett segítség semmilyen formáját sem tudja megengedni magának.

A kutatók egyik fő megállapítása, hogy mind a gondozók, mind pedig a gondozottak szempontjából óriási társadalmi egyenlőtlenségek uralják a szektort. A piac minden szegmensét átszövik az informális kapcsolatok és a személyes ajánlások. Ez globális trend az idősellátásban, Magyarországra azonban hatványozottan igaz, hogy zömében informális alapon találnak egymásra az érintett felek, a gondozók nagy részét pedig a szürke zónában foglalkoztatják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.