2024. július 20., szombat

„AKI NEM GONDOSKODIK A BETEGEKRŐL, AZ OLYAN, MINTHA VÉRT ONTANA.”

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2024.07.19.


A zsidó-keresztény hagyomány nem üres és tartalmatlan nyelvi trükk, mely különféle célokra, például politikai-hatalmi érdekek manipulatív érvényesítésére szolgál, hanem egy olyan civilizatorikus, eszmei, értékrendbeli, etikai, jogi és kulturális hagyomány, amely egy adott (ha az ténylegesen adott) valóság leírására, reprezentációjára szolgál.

Ez a hagyomány kiemelt fontosságot tulajdonít a betegekről való gondoskodásnak, a betegek ápolásának, gyógyításának, ellátásának.

A zsidó hagyományban a bikur holim vallási parancsolat, amely a betegek látogatását, s a betegekről való gondoskodás legfőbb kötelezettségét jelenti. Ez annyira meghatározó alapelv, hogy a Talmud Gittin traktátusának egy helyén (61a) a szöveg még arra is kitér, hogy a nem-zsidó szegények mellett a nem-zsidó betegeknek is kötelezően kijár a gondoskodás, mert ez jelenti a béke misszióját (!!!) a zsidók és a pogányok között. Az irgalmas szamaritánus példázatának rendeltetése hasonló (Lukács 10,25-37) A Nedarim 40a pedig beszámol az ókor legnagyobb zsidó bölcséről, Rabbi Akiváról, aki maga látogatja meg megbetegedett tanítványát, s elhanyagolt szobájában rendet tesz, kitakarít és felmos. A gondoskodás hozzájárult a beteg felépüléséhez, s a hálás tanítvány így fordult mesteréhez: Mester, újjáélesztettél! Rabbi Akiva pedig ezzel hívta fel a többi tanítvány figyelmét: „aki nem gondoskodik a betegekről, az olyan, mintha vért ontana.

Ami a keresztény hagyományt illeti, aligha szükséges emlékeztetni Jézus kiterjedt gyógyító tevékenységére, így például arra, amikor Jeruzsálemben a Juh-kapu melletti fürdőben, „amelyet héberül Bethesdának neveztek” (János 5,2), vagyis „irgalom házának”, s ahol sok beteg feküdt, köztük vakok, sánták, bénák, Jézus meggyógyított egy béna embert.

Apropos, Bethesda! Olvasom, hogy most éppen a Bethesda Gyermekkórház műtőjében mondott csődöt a klímaberendezés, s az intézmény gyűjtésbe kezdett, hogy hozzájusson a szükséges 10 millió (!!!) forinthoz. Szintén olvasható, hogy más kórházakban is hasonló meghibásodások miatt álltak le a műtétek, a lábadozó betegek szobái elviselhetetlenül fullasztóak, s tudunk olyan gyermekklinikáról is, ahová a betegek hozzátartozói viszik be a ventilátorokat, amelyek aztán a meleg levegőt keringetik tovább.

És a nemzeti-keresztény kormány számára ez így van rendjén.

Hogyan is mondta Rabbi Akiva? „Aki nem gondoskodik a betegekről, az olyan, mintha vért ontana.”

A magyar kormány tagjai, köztük a kórházakért felelős rendőrminiszter tehát - a zsidó-keresztény hagyomány szerint – vért ont.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.