2024. július 20., szombat

A SVÁBHEGYRŐL MÁR CSAK EGY NAGY TIBORCZ-KÖZPONT HIÁNYZOTT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2024.07.18.


A XII. kerület ősszel távozó fideszes vezetése a kerületi építési szabályzat módosításával biztosította, hogy Tiborcz István cége építési engedélyt szerezzen egy irodaházra a Mártonhegyi úti volt gyermekkórház telkén. A svábhegyi panorámás telken felépülő irodaház közvetlen szomszédja egy nagy kertben álló, igen drágán felújított, portával ellátott luxusvilla, tőle egy sarokra pedig az elit tagjainak szánt, tavaly elkészült Botaniq Budai Klub áll. Olyan sűrűsödés ez, hogy nagyon valószínűnek tartjuk: a Tiborcz-Orbán házaspár birodalmának céges és magánközpontja születik meg éppen a Svábhegy oldalában.


Nem volt elegáns húzás, hogy a XII. kerület fideszes többségű közgyűlése június 24-én módosította a helyi építési szabályzatot annak érdekében, hogy a Svábhegy oldalába felépülhessen egy nagy irodaház. Nem volt elegáns, hiszen nem sokkal korábban a választók úgy döntöttek: a következő ciklusban a kormánypárt helyett az ellenzékre bízzák a Hegyvidék ügyeit – nem utolsósorban az utóbbi évek kerületi ingatlanpanamái miatt. Az őszi átadás-átvételig a regnáló testület jogilag bármilyen döntést hozhat, de mégiscsak az lenne a helyes, ha ügyvivői szerepet látna el, és nem kötné meg utódai kezét. A kétfarkúak vezetője, Kovács Gergely, aki Pokorni Zoltán utódjaként ősszel átveszi a polgármesteri stafétabotot, tiltakozott is a lépés ellen.

Az azonban visszafordíthatatlan: a fejlesztő ugyanis az új szabályozással összhangban megszerezheti a kormányhivataltól az építési engedélyt, így az új testület már hiába módosítaná vissza a szabályozást, annak nem lenne visszamenőleges hatálya. Minden bizonnyal ez fog történni, mivel az építéshatósági rendszerben már július 1-én felbukkant egy építési engedélykérelem a Mártonhegyi út 6/a számú telekre „székház céllal építendő új irodaház építése” címen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.