2024. július 13., szombat

A HATALOM ELLENSÉGET LÁT FÜGGETLEN MÉDIÁBAN, EZÉRT PRÓBÁLJA MEGFOJTANI

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.07.12.


A médiának senkit nem kell szeretnie, nem ez a dolga. Ha pedig a hatalom meg akarja szüntetni a független média támogatását, az összeegyeztethetetlen a jogállammal. Egyebek között erről is beszélt a Hírklikknek Polyák Gábor, médiajogász a legújabb fejlemények kapcsán. A miniszterelnök például bíróság elé citálta azokat a lapokat, amelyek egy számára kedvezőtlen, de valós információt közöltek. De még az önmagukat ellenzéki oldalhoz soroló, frissen színre lépő politikusok is nekimennek a független médiának, ha oknyomozó újságírói a személyüknek nem tetsző tényeket hoznak nyilvánosságra.

Hová vezet, ha a politika hadat üzen a független sajtónak?


Az biztos, hogy ennek a legnagyobb vesztese elsősorban a maradék demokrácia lesz.

Minden oldal politikusai – régiek és újak, kormánypártiak és ellenzékiek – a médiában vélik felfedezni a bűnbakot az ország gondjaiért.

A média végzi a dolgát. Néha jobban, néha rosszabbul, de a független magyar média az egyik fontos letéteményese annak, hogy maradt még bármiféle esélyük bizonyos politikusoknak a nyilvánosság előtti megszólalásra. Abban, hogy egy új ellenzéki szereplő felbukkanhatott, egyáltalán tényezővé válhatott, azt egyértelműen a szabad médiumoknak köszönheti. Magyar Péter éppen azokba a portálokba rúgott bele újra és újra, amelyek nélkül ma sehol nem lehetne. Azok a többnyire ellenzéki körökben olvasott, és véleményvezérnek tekintett lapok indították el azt a politikai szélvihart, amely felkapta őt. Azt kell mondanom, kiábrándító, hogy valaki politikusként képes legyen ezt ennyire félreértelmezni.

Azzal is nyilvánosan megvádolta az érintett lapot, sőt, minden magyar független szerkesztőséget, hogy titkosszolgálati munkatársak dolgoznak közöttük.

Ez különösen felháborított. Az ilyen kijelentések csak a fékevesztett indulatok felkorbácsolásra alkalmasak. Ha fennmarad a kizárólag az érzelmekre építő, indulatos közbeszéd, amiben manapság élünk és ha nem sikerül rövid időn belül kilépni belőle, akkor biztosan nem találhatunk vissza az egészséges demokráciához vezető útra. A TISZA párt vezetője a napokban próbált egy kicsit korrigálni, hogy majd az általa tartandó „kormányinfókra” minden szerkesztőséget meghívnak, de hát, gondolom, egyelőre ez csak gyenge kísérletnek tekinthető az ellenérzések csitításra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.