2024. július 22., hétfő

A FÉLÉVES KÖLTSÉGVETÉSI HIÁNY ELÉRTE AZ ÉVES TERV 106 SZÁZALÉKÁT, A BÜDZSÉT A LASSÚ HONVÉDSÉGI FEGYVERBESZERZÉSEK MENTHETIK MEG - AZ ORBÁN-KORMÁNY HA NEM IS NEVEZI ANNAK, DE TESZ KIIGAZÍTÓ INTÉZKEDÉSEKET.

NÉPSZAVA
Szerző: PAPP ZSOLT
2024.07.22.


„A béke költségvetése már a fiókban van. Fontos intézkedések várhatóak. Például nem lesz adó a borravalón. Már csak béke kell hozzá ” - ezt posztolta Orbán Viktor miniszterelnök múlt pénteken, miután távozott az állami rádióból. A bejegyzésből nem derült ki, hogy a „béke költségvetése” mikor került a T. Ház elé, és azt sem tudni, hogy a poszt szerzője a készülő jövő évi költségvetési tervezetre gondolt, vagy épp a bukdácsoló 2024-es büdzsére, amely még mindig rendbetételre vár.


Minden esetre a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn közölt részletes adatai szerint

a magyar államháztartás féléves hiánya 2656 milliárd forint volt, ami az érvényes költségvetési törvényben engedélyezett 2514 milliárd forint 106 százaléka.

Év közben a kormány az idei hiánycélját 3982 milliárd forintra emelte, s ha ezzel számolunk, az első félévben akkor is összejött már a felemelt éves terv 67 százaléka. Júniusban az egyhavi deficit 107,8 milliárd volt, utoljára ennél kedvezőbb júniusi adatot 2019-ben láthattunk – igaz, akkor 37 milliárdos többlet keletkezett. Vagyis vannak jelei a költségvetési folyamatok lassú konszolidálódásának, de még mindig hatalmas a hiány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.