2024. július 23., kedd

1452 MILLIÁRD „DUGIPÉNZT” TALÁLTUNK A MÉSZÁROS–TIBORCZ–MATOLCSY–SZÍJJ-KÖRNÉL – DE EZ NEM MINDEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2024.07.23.


Már 1452 milliárd forintnyi vagyont rejtenek azok a magántőkealapok, amelyek a NER csúcsfejeihez, Mészáros Lőrinchez, Szíjj Lászlóhoz, illetve Tiborcz István és Matolcsy Ádám köreihez tartoznak – szúrta ki a Válasz Online a 2023-as évről szóló pénzügyi jelentésekben. Akad azonban egy alapkezelő, a Primefund, amely személyi állományát tekintve a kormányfő és a felcsúti milliárdos lojalitási zónájába sorolható, mégis minden adata titkos – csak annyit tudunk biztosan, hogy ezen a talapzaton nyugszik a Fidesz és az állam által „kitömött” Mahir-csoport és részben a Valton biztonsági cég, illetve immár a hungarikumként jegyzett Kürt Információbiztonsági Zrt. is.


Másfél éve részletesen bemutattuk a NER-felépítményt „tartó” magántőkealap-hálózatot, amely ugyan nemzetközi térben használt cégformán nyugszik (private equity fund), magyar modellje mégis inkább a rossz emlékű offshore-ozást – tulajdonosrejtegetés, adóoptimalizálás – idézi. Akkortájt bő 120 darab ilyen titkos pénzeszsákot azonosítottunk, mára azonban a magántőkealapok száma 170-hez közelít, az érintettek tehát egyre bátrabban nyúlnak ehhez az intézményhez. Miközben a Nemzeti Együttműködés Rendszerének elitje halmozza a „dugipénzeket”, fontos fejlemény, hogy a legnagyobb alapokat menedzselő vállalatok 2023-as évről szóló beszámolóiból már többnyire ki lehet hámozni az így kezelt tulajdonok nagyságát.

Magunk is meglepődtünk, de a magántőkealapok nettó eszközértékét – tehát a terhek nélküli tiszta vagyont – a Tiborcz István köreihez sorolható társaságok, az udvar legbizalmibb szállítójaként jegyzett Mészáros Lőrinc–Szíjj László páros érdekeltségei, továbbá Matolcsy Ádám baráti „leágazásai” is feltüntetik a pénzügyi mérlegekhez csatolt kiegészítő mellékletekben. Ha pedig pontos számaink vannak, azokat nyilván össze is lehet adni. Így is tettünk; minden olyan magántőkealap és ingatlanalap nettó eszközértékét megtaláltuk, amelyről annak idején bizonyítani tudtuk, hogy közvetlenül segíti Mészárosék, Tiborczék vagy a Matolcsy klub bizniszeit. (Az alább szereplő Gránit Alapkezelő – mely korábban Diófa néven futott –, illetve az MBH Befektetési Alapkezelő természetesen nemcsak ezeket a belterjes magántőkealapokat irányítja, hanem nyílt, piaci jellegű befektetési egységeket is, de ezekkel itt nem foglalkozunk.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.