2024. június 1., szombat

TÓTH ZOLTÁN: NINCSENEK TISZTESSÉGES VÁLASZTÁSI KAMPÁNYSZABÁLYOK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.06.01.


A június 9-i EP- és önkormányzati választásokon a választóknak a kisközségekben három, a fővárosban hat szavazólapot kell kitölteniük, még az áttanulmányozásuk is huzamosabb időbe telik – véli Tóth Zoltán választási szakértő. Szerinte a szavazatszámláló bizottságokat ki kellene oktatni arra, hogy ne kezdjék el sürgetni az embereket azzal, hogy hosszú sor áll a szavazásra várva. Egy normális választási rendszerben vagy egyenlő feltételeket biztosítanak a jelöltek kampányához, vagy tilalomfákat állítanak, hogy mi tilos. Magyarországon nincsenek tisztességes választási kampányszabályok, ezért a krumpliosztástól a legbonyolultabb választási csalásokig mindent meg lehet tenni.


Több mint 36 millió szavazólapot készít az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak június 9-i választására. A szavazólapokat a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében eltérő színű kerettel látták el. De képesek lesznek a választók megkülönböztetni a sokféle szavazólapot, vagy garantált a fiaskó?


Országos szinten tízezer szavazólap készül, mert minimum három, maximum hat szavazólapot kap egy ember. A legkevesebbet, hármat a kis községekben, feltéve, hogy ott nincs nemzetiségi választás, a legtöbbet, hatot a fővárosban. Aki hat szavazólapot kap, az biztos, hogy sok időt eltölt a szavazófülkében. Én azt szeretném kérni mindenkitől, hogy ne hagyja magát sürgetni, mert az időbe telik, amíg valaki a fővárosban áttanulmányoz hat szavazólapot, de őszintén szólva, a vidéki három sem semmi. Idő kell hozzá. A szavazatszámláló bizottságokat ki kellene oktatni arra, hogy ne kezdjék el sürgetni az embereket, azzal, hogy hosszú sor áll a szavazásra várva. Igen, ehhez a szavazáshoz idő kell mindenkinek, és nem szabad hagyni, hogy befolyásolják abban, mennyi időt tölt el a szavazófülkében...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.