2024. június 2., vasárnap

RÓZSA PÉTER GYÖRGY: AZ ÚJ ALTERNATÍVA – A MAGYAR PÉTER-JELENSÉGRŐL

NÉPSZAVA
Szerző: RÓZSA PÉTER GYÖRGY
2024.05.02.


Az apatikus közösséget nagyon nehéz fölrázni, ám a frusztrált társadalom reakciója meglehetősen kiszámíthatatlan.


Magyar Péter a Fidesz számára rendkívül nehéz helyzetben lépett színre. A szinte a semmiből jött „kegyelmi botrány” – a végsőkig elkötelezett hívőkön kívül – megérintette a párt szélesebb bázisát. Azt, hogy a közvéleményt mennyire sokkolták a történtek, s hogy e morális botrány miatt a Fidesz válságos helyzetbe került, az ellenzéki pártok nem ismerték föl; Magyar Péter megszólalása (előbb a Facebookon, majd a Partizánban) ezért is szólt nagyot. Bár Orbán Viktort a botránnyal nem hozta közvetlen kapcsolatba, a fókuszt a miniszterelnök legszűkebb környezetére (s áttételesen magára a „hegemónra”) tolta, egyfelől Rogán bevonásával, másfelől annak megszellőztetésével, hogy volt felesége (Varga Judit) a kegyelmi kérvényt nemleges javaslattal továbbította az államfőnek. Magyar Péter azt tette, amit az ellenzéki pártoknak kellett volna cselekedniük. Ehelyett a pártok csak kullogtak az események után.

A megfelelő pillanat

Az, hogy a kegyelmi ügy ekkora közfelháborodást okozzon, kellett az általánosan rossz társadalmi közérzet. Sokáig úgy tűnhetett, hogy a propaganda mindent képes fölülírni, és segítségével a rezsim minden rossz lépését, balszerencséjét és bűnét (a Covid tragikus kezelésétől az elszabaduló infláción át az egyre katasztrofálisabban működő közszolgáltatásokig és az általános elutasításnak „örvendő” akkugyárakig) megúszhatja. Az elmúlt hetek eseményei azt mutatják, hogy a társadalom nem annyira apatikus, mint inkább frusztrált. Ez az érzés nem csupán az ellenzéki, hanem a kormánnyal szimpatizálók körében is jelentős lehet. Utóbbiak számára a Rogán-művek propaganda-paneljei még többé-kevésbé kielégíthető magyarázattal szolgálhattak a „nehézségekre”, elviselhetővé tették azt a kognitív disszonanciát, amit a közvetített „valóság” és megtapasztalt realitás közötti, egyre kevésbé föloldható ellentmondás hozott létre, s tart fönn. Az apatikus közösséget nagyon nehéz fölrázni, ám a frusztrált társadalom reakciója meglehetősen kiszámíthatatlan.

Az ellenzéki érzelműek jelentős részében a frusztráció igen erős volt már 2022 előtt is, s ezt szinte az elviselhetetlenségig fokozta az ellenzék pártjaiból való kiábrándulás. Ez részben persze a nagy reményekkel várt 2022-es választások elvesztése miatti csalódás következménye; de fontos elem a pártok együttműködés-képtelenségének megannyi megnyilvánulása, kommunikációjuk összehangolatlansága (mondhatnánk összevissza beszélésnek is); egyáltalán: a társadalom kormánykritikus része az elmúlt 14 év vesszőfutásából egyre inkább úgy látja, hogy az ellenzéki pártok jelenlegi formájukban és személyi állományukban nem hogy a rezsim megdöntésére alkalmatlanok, de az újabb Fidesz-kétharmad megakadályozására sem képesek. A Kutyapárt népszerűségének látványos növekedése, a bizonytalanok tartósan magas aránya is ezt jelzi, csakúgy, mint az a tény, hogy a kormány ballépéseiből, a gazdasági nehézségekből az ellenzéki pártok alig-alig profitáltak (ha egyáltalán) valamit; annak ellenére sem, hogy az elmúlt egy-két évben többnyire hol relatív, hol abszolút többségben voltak/vannak azok, akik szerint hazánkban általában rossz irányban mennek a dolgok. Egyre többen gondolják azt, hogy az ellenzéki politikusok többsége vagy tehetségtelensége miatt képtelen politikai innovációra, vagy jól felfogott egyéni érdeke okán nem is igazán erőlteti azt. Ezt megerősíteni látszik, hogy a vezető személyek között dominálnak a régi arcok, és Márki-Zay Péter hirtelen és váratlan föltündöklése is részben ennek köszönhető. Röviden: az ellenzéki pártokat potenciális és tényleges szavazóik egyre inkább a rendszer részének (noch dazu fenntartójának) tekintik. Az ellenzékiek körében pont azért örvend általános tiszteletnek és népszerűségnek Hadházy Ákos, mert tevékenysége lényegében a parlamenten kívül zajlik, szöges ellentétben az ellenzéki pártok demokráciásdijával. (Érdekes kérdés, de erre nem térünk ki, hogy Hadházy miért nem lehetett/lehet az, akivé Magyar Péter vált.) A fentiek miatt Magyar Péter nem csupán a Fidesz, de az egész megalvadt magyar politikai struktúra ellenzékeként tűnhet föl...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.