2024. június 2., vasárnap

ROMSICS IGNÁC: AMÍG EGY NEMZET NEM KÉPES ÖNKRITIKUSAN SZEMBENÉZNI SAJÁT MÚLTJÁVAL, ADDIG NEM IS FOG TANULNI ABBÓL

NÉPSZAVA
Szerző: BIALKÓ LÁSZLÓ GERGŐ
2024.06.02.


A történeti gondolkodás ismerete egészséges szkepszisre és önálló véleményalkotásra nevel; megnehezíti, hogy manipuláljanak bennünket és hogy bármiféle ideológia rabjaivá váljunk – állítja a professzor. Romsics Ignác szerint hazugságokkal, féligazságokkal és legendákkal nem lehet egy nemzetet segíteni abban, hogy elviselje a sorsát, legújabb, Hérodotosztól Harariig című művében pedig a nyugati történeti gondolkodás korszakait, irányzatait és klasszikusait vizsgálja. Interjú.

Új könyvének címe Hérodotosztól Harariig. Harari vajon komolyan vehető történész vagy annak példája, hogy a historiográfiát, a történetírás történetével foglalkozó tudományt sokféleképpen lehet művelni és több irányzata van?

Harari 1998-ban végzett a Jeruzsálemi Héber Egyetemen történelem és nemzetközi kapcsolatok szakon, majd 2002-ben Oxfordban doktorált. 2005-től jeruzsálemi alma materében oktatott, első könyveiben különböző hadtörténeti témákat dolgozott fel eleinte a középkorra, később az újkorra koncentrálva. Nem kétséges tehát, hogy professzionális történész, aki azonban a 2010-es évek elején új útra lépett. Egyetemes történeti előadásait továbbgondolva és azokat összeszerkesztve 2011-ben olyan könyvvel lépett a nyilvánosság elé, amelyben az emberiség egész történetét tekintette át, egyetlen karcsú kötetben. Angolul ezt nevezik „Big History”-nek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.