2024. június 6., csütörtök

REKORDBEVÉTEL, MILLIÁRDOS OSZTALÉKOK – ÍGY TELJESÍTETTEK ORBÁNÉK ÉS TIBORCZ ISTVÁN LEGFONTOSABB CÉGEI TAVALY

TELEX
Szerző: BÁNÁTI ANNA
2024.06.06.


„Férjemmel önálló családunk van, saját lábunkon állunk, saját erőnkből boldogulunk, saját életünket éljük.” Idén lesz tíz éve, hogy Orbán Ráhel egy Facebook-posztban üzent „az apját támadóknak”, miután a Demokratikus Koalíció vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményezett Orbán Viktorral szemben lánya svájci tandíja miatt. Az évekkel később is gyakran idézett posztban Orbán Ráhel arról írt, édesapja azt tanította neki, hogy sose azt kérdezze, mit tesz érte a hazája, hanem hogy ő mit tehet a hazájáért. „Ebből a meggyőződésemből a nemtelen támadások sem billentenek ki.”

Rég elmúltak azok az idők, amikor Orbán Ráhelnek Facebook-posztokban kellett az önállóságát bizonygatnia. Sőt, míg apja megtakarítása a nulla és a 14 millió forint között mozgott az elmúlt években (legutóbbi vagyonnyilatkozata alapján 10 millió forintja volt a feleségével közös bankszámlán), addig sorra kerültek férje nevére a milliárdokat hozó cégek. Ezzel a családi üzleti dinamika is megváltozott: korábban az Orbán Viktor apjához, Orbán Győzőhöz tartozó bányák növelték a családi vagyont, az igazán nagy pénzeket viszont mára leginkább Tiborcz István befektetései hozzák.

A cégcsoport kiépítésével párhuzamosan Orbán Ráhel és Tiborcz István egyre tudatosabban figyelnek az üzleti imidzs kialakítására, és ma már a Facebook-posztoknál kifinomultabb módszerekkel igyekeznek megmutatni, hogy ők független, tehetséges, önjáró vállalkozók. Orbán Ráhel esetében az aktív Linkedin-profilja mellett jó eszköznek számítanak ehhez a leginkább a kormányközeli médiumoknak adott, interjúknak beállított beszélgetések, de szerepelt már a Brandfestival nevű márkakommunikációs konferencián, és tartott előadást a BDPST gyakornoki programjáról a Budapesti Corvinus Egyetemen is, eredetileg zárthelyi vizsgára készülő hallgatóknak.

Ugyanez áll férjére is: Tiborcz István tavaly interjút adott az Octogon építészeti magazinnak, ami nem a tartalma miatt lett emlékezetes, hanem mert utólag kiderült, hogy fizetett PR-anyag volt, csak nem jelölték, később pedig az Indexen beszélt többek között arról, hogy már azelőtt is voltak szabad szemmel jól látható sikerei, hogy a feleségét megismerte volna.

Az üzleti arculatot erősíti az is, hogy Tiborcz egyre szerteágazóbb csoportot alakít ki, az ingatlanpiac mellett érdekeltté vált többek között a pénzügyi és bankszektorban, a logisztikában, a biztosítási piacon és a szépségiparban is – ha hozzávesszük a listához a miniszterelnök apjának bányaipari érdekeltségeit, már-már Mészáros Lőrincével vetekszik az Orbán család nevén lévő cégbirodalom kiterjedtsége. Ebben a cikkben végigvesszük, melyek az Orbán Ráhel, Tiborcz István és Orbán Győző nevén lévő legfontosabb cégek, és mit hoztak a hazának (és tulajdonosaiknak) 2023-ban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.