2024. június 13., csütörtök

ÓRIÁSI ELŐNY LESZ A TISZA NÉPPÁRTI TAGSÁGA – ABLONCZY ÉS MAGYARI A VÁLASZTÁS KÖVETKEZMÉNYEIRŐL

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2024.06.13.


Magyarország és Európa választott. Ki és hogyan? Mi következik ebből? Áttört-e a jobboldal? Mi lesz Macronnal és a Fidesszel? Ezekről szól a HetiVálasz 230. adása; a mikrofonoknál Ablonczy Bálint, Magyari Péter és Vörös Szabolcs.

Részletek a műsorból:

Más hely-e mostantól Magyarország a külvilág számára?

Ablonczy Bálint: „Van érdeklődés. Az elmúlt 14 évben kialakult egy nagyon erős kép Magyarországról: itt van Orbán Viktor, semmi nem fenyegeti a pozícióját érdemben, vele kell számolni az idők végezetéig, és egyszer csak a semmiből megjelent egy 30 százalékos párt, ami egy konszolidált demokráciában nagyon-nagyon furcsa jelenség. Ezt megpróbálják megérteni. Olyan kérdéseket tesznek fel, amit magyar választók is föltesznek maguknak – amikre valójában még mi sem tudjuk a választ: mennyire fenntartható, milyen csapata van a Tiszának, milyen irányba fognak venni. Ez tehát mind-mind itt van, de az kétségtelen, hogy egyrészt a Tisza jó eredménye, másrészt pedig az, hogy az az 50 százalék fölötti támogatás, amivel rendelkezett a Fidesz, most nincs. Ez generál valamifajta érdeklődést.”

Magyari Péter: „Az is látszik, hogy Magyarország olyan, mintha éltanulója lenne az európai politikának. Az volt a hangulat, hogy lesz egy jobbratolódás. Eddig Magyarország öt képviselőt küldött a szocialista frakcióba, és kettőt a középtől egy picit balra álló liberális frakcióba. Most nullát küld a liberálisba, kettőt a szocialistába, és az új párt a Néppártba készül hét képviselőt küldeni. Abba a Néppártba, amelyik európai szinten is erősödött és egyértelmű győztese ennek a választásnak. Lett egy Mi Hazánk-os képviselő, aki valószínűleg valamilyen most szerveződő szélsőjobboldali frakcióhoz fog csatlakozni. Nagyon messziről nézve és csak a számokat vizsgálva tehát olyan, mintha Magyarország egy kicsit eminensen, talán még túl is teljesítve hozná azt, ami a hivatalos fő európai trend.”

Milyen lehetőségeket rejt a Tisza Párt európai néppárti tagsága?

Ablonczy Bálint: „Akár egy alelnöki szék is kinézhet a Tiszának. De hogy befolyásos bizottsági, koordinátori meg raportőri szerepeket kapnak, az egészen biztos. Ezek az európai pártcsaládok alapvetően kapcsolatot és informális befolyásolási lehetőséget jelentenek. Nem véletlen, hogy a Fidesz ennyire ragaszkodott a végsőkig az Európai Néppárthoz akkor is, amikor már nagyon mást gondolt a világról. Az ugyanis, hogy föl tudod venni a telefont és föl tudod hívni a spanyol kollégát, föl tudod hívni a finn kollégát, van egyfajta szolidaritás és elvtársias segítségnyújtás – akár kampányokban; egymás jó gyakorlatait meg tudják tanulni –, óriási előny. Ez az egyik. A másik pedig, hogy az Európai Parlament az európai uniós jogalkotás háromszögének egyik szereplője. Tehát az, hogy ott milyen, egyébként Magyarországot is érintő döntések születnek, és ebben eddig hogy nem voltak ott a magyarok az elmúlt három évben, az hatalmas hátrány volt Magyarország számára. Ebben hozhat komoly változást az, ha a Tisza ott lesz, és az informális háló kialakításán túl a jogalkotásban is részt tud vállalni. Magyar nemzeti érdek szempontjából ez fontos és üdvözlendő fejlemény.”

Mire jó, hogy Orbán Viktor ötévente eljátssza, hogy „most már tényleg áttörnek az európai szövetségeseim” – aztán sosem törnek át?

Magyari Péter: „Kampányban muszáj valami pozitív hírt is mondani. Az nem lehet, hogy valamit gyűlölök, úgyhogy felhatalmazást kérek, hogy abban benne legyek. 2022-ben a magyar parlament fideszes képviselői egységesen megszavaztak egy politikai nyilatkozatot, amely arról szólt, hogy az Európai Parlamentet fel kellene oszlatni, és vissza kell hozni azt a ’70-es évek elejéig érvényes rendszert, amikor a nemzeti parlamentek a saját erőviszonyaik alapján delegáltak képviselőket sokkal kevesebb joggal, mint amit azóta az EP magáénak tud. Tehát az a hivatalos fideszes álláspont – erről parlamenti határozat van –, hogy az Európai Parlament úgy hülyeség, ahogy van, és be kéne szántani a helyét. És közben arról jönnek állandóan hírek, hogy ott megszavazza a többség, hogy Orbán Viktor diktátor. Egy olyan dolog iránt, amiről azt gondoljuk, hogy baj, hogy létezik egyáltalán és ott minket gyűlölnek, nagyon nehéz szavazókat mozgósítani. Úgyhogy kampányidőben mindig elő kell hozni azt a mesét, hogy ha mindenki okosan szavaz, akkor egyszer majd a mi családunk otthonra lel ebben az izében, amit egyébként két választás között gyűlölünk.”

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.