2024. június 14., péntek

ORBÁN HELYÉBEN KIÍRNÁM AZ ELŐREHOZOTT ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOKAT – MONDTA MAGYAR PÉTER A KLUBRÁDIÓNAK

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
2024.06.13.



Jelenleg a Fidesz lejtőn van, ami csúszós tud lenni, s jobb időben leugrani róla – fogalmazott Magyar Péter annak kapcsán, hogy ő a miniszterelnök helyében előrehozott választást írna ki. A Tisza Párt alelnöke a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában arról beszélt, hogy ők akkor is meg fogják nyerni a választást, ha idén lesz, de akkor is, ha 2026-ban.


"A főpróba jól sikerült, a közönség tapsol, elértünk 30 százalékot, de a valódi előadás az nem most lesz, hanem egy országgyűlési választáson, és addigra már egy teljesen más párt lesz a Tisza Párt, teljesen más eszközökkel és szervezettséggel fogunk rendelkezni" – fogalmazott Magyar Péter. Hozzátette, ezt tudja a Fidesz is, ezért ő Orbán Viktor helyében előrehozott országgyűlési választást írna ki azért, hogy a Fidesz lekerüljön a lejtőről.

Jelenleg ez egy olyan pillanat, amikor a Tisza Pártnak még nincs meg a szervezeti struktúrája, még nem léptettek be sok ezer tagot, még nincs megírva a társadalmi szerződésük pontosan – mondta Magyar. Ugyanakkor ők készen állnának egy 2026-os és egy esetleges 2024-es választásra is, ez utóbbi esetben hamarabb végeznék el a szervezetépítést, de ezt is meg fogják nyerni – tette hozzá.

Indulna-e egy megismételt főpolgármesteri választáson?

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely a főpolgármesteri választás megismétlését sürgeti, Magyar Péter azt kérdezte, hogy új választás esetén csak ugyanazok indulhatnak, aki eredetileg, vagy jöhetnek-e új jelöltek is. Hozzátette, kérdése mögött nem az áll, hogy szeretne indulni a főpolgármesteri pozícióért. Eredetileg azért nem indult, mert párja nem tudott volna közgyűlési többséget szerezni. A vasárnapi választáson elért 10 mandátumos eredmény minden várakozásukat felülmúlta, ugyanakkor többségük így sem lett, hiszen a Fidesz is ennyit szerzett – tette hozzá.

"Mi nem szeretnénk se a Fidesz, se a DK bábjai lenni, egyébként ezt csak viccből tettem fel ezt a kérdést" – fogalmazott Magyar Péter.

Fékek és ellensúlyok

Magyar Péter hatalomra kerülés esetén nem zárja ki az alaptörvény-módosítást. Amennyiben az embereket többsége szeretne új Alaptörvényt, akkor természetesen megfontolják a kidolgozását. Azonban ez nem egy gyorsan elvégezhető folyamat, komoly társadalmi vita kell, hogy megelőzze a folyamatot. Hozzátette, minden területen szeretne fékeket és ellensúlyokat beépíteni a magyar jogrendbe, hogy ne történhessen meg még egyszer, ami most történik hazánkban.

A Tisza Párt alelnöke fontosnak tartaná alaptörvényben rögzíteni például, hogy egy adott személy csak két cikluson keresztül lehessen miniszterelnök.

Az ATV-incidens


Hétfőn este Magyar Péter ATV-s meghívásain vitatkozott össze a politikus és Rónai Egon az Egyenes beszéd című műsorban, majd a Tisza Párt alelnöke távozott a stúdióból. A Tisza Párt alelnöke most úgy kommentálta az esetet, hogy már korábban is volt konfliktusa a csatornával.

Az ATV meghamisította Magyar Péter nemzetközi sajtónak adott interjúját a háborúhoz, illetve az Európai Unióhoz való viszonya kapcsán – mondta a politikus, hozzátéve, "olyan mondatokat adtak a számba, amiket én soha nem mondtam és nem is akartam mondani." Az ATV szerint félrefordítás történt, ugyanakkor Magyar él a gyanúperrel, hogy dolgozik ott olyan szerkesztő, aki tud ilyen szinten angolul. Hozzátette, a csatorna csak akkor volt hajlandó bocsánatot kérni és helyreigazítást közölni, mikor Magyar felemelte a hangját, mikor a vezérigazgatóval telefonált.

Ezek után jött a hétfői meghívás, amely során azt ígérték neki, hogy kizárólag a választási eredményekről fognak beszélni az interjú során. Rónai Egon az interjú előtt nem említette sem a piros dossziét, sem azt, hogy nekik problémájuk lenne a politikussal – idézte fel Magyar Péter. Hozzátette, "nem kell mindent eltűrni. Nekünk nem csak arra adtak a választók felhatalmazást, hogy a politikai elitet, ezt az összefonódó, korrupt, egyébként összejátszó, az országot leépítő politikai elitet, hanem a hozzájuk tartozó médiát is váltsuk le."

"A Hír TV még korrektebb ilyen szempontból, mert azt mindenki tudja, hogy hova kötődik, nem jó, hogy ez van, de ezt tudjuk. Az ATV viszont cinkelt lapokkal játszik, és én ezt nem akartam felhozni, és ezt én direkt jeleztem ott korábban a vezérigazgatónak is, meg a hírigazgatónak is, hogy én nem akarok ebből konfliktust. Hiszen valóban vannak olyan műsorai az ATV-nek, amelyek teljesen függetlenek, én is tudok mondani ilyeneket. Vannak gusztustalan propagandaműsoraik, mint ez az Öt című műsor, ahol nem csak engem, de másokat is olyan jelzőkkel illetnek, amit egy normális értékrendű tévé nem vállal föl egyszerűen. Nemcsak azért, mert bűncselekmény, meg személyiségijog-sértő, meg megalázza a családomat, meg a gyerekeimet, hanem úgy általában ez nem etikus, és ilyenek mennek főműsoridőben. Úgy, hogy letiltják egyébként a saját oldalaikon a kommentelést, mert ezerből ezer ATV néző kéri őket, hogy vegyék le, vagy cseréljék le a szereplőket" – fogalmazott Magyar Péter.

Hozzátette, nem akar médiaháborút kirobbantani, de addig nem fog bemenni az ATV-be, amíg a Rónai-interjúnak nem lesznek következményei. Magyar Péter szerint a lista, amit később az ATV kiposztolt, nagyon sok hazugságot tartalmazott, azzal kapcsolatban, hogy hányszor is keresték őt a csatornától.

Annak kapcsán, hogy Magyar pedig arról posztolt, hogy az ATV munkatársai közül kik a Hit Gyülekezetének tagjai, úgy reagált, hogy ő csak pozíciókat említett, neveket nem. A csatorna pedig Magyar munkatársainak a nevét posztolta ki engedély nélkül – tette hozzá.

"Levélszavazás: az intézményesített csalás"


Magyar Péter intézményesített csalásnak nevezte a jelenlegi levélszavazást, annak kapcsán hogy, most jelentős részben Szerbiából érkező voksokat összesítve a leadott mintegy 67 ezerből, több mint 50 ezret a Fidesz-KDNP-lista kapott az EP-választáson, ami a nagyszámú érvénytelen voks miatt az érvényes szavazatok több mint 90 százalékát jelenti. A Tisza Párt alelnöke szerint nincs rendjén, hogy míg a Vajdaságban lehetett így dönteni, addig a Németországban dolgozó magyarok közül volt, akinek akár 500 kilométert kellett utaznia, hogy leadhasa szavazatát. Azt is kifogásolta Magyar Péter, hogy a Fidesz vajdasági testvérpártja (VMSZ) intézte a levélszavazatok délvidéki begyűjtését és a szavazás teljes koordinálását.

A külképviseleteken a Tisza legyőzte a Fideszt


Ugyanakkor a külföldön szavazó magyarok körében fölényesen verte a Tisza Párt a Fideszt az EP-választáson. A külképviseleteken leadott szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát a Tisza Párt kapta. A Fideszre mindössze 18,7 százalék voksolt.

A Tisza Párt alelnöke azt szorgalmazza, hogy a választásokon mindenkinek legyen lehetősége az interneten szavazni egy átlátható és biztonságos rendszeren keresztül.

Weber látogatása

Pénteken érkezik Budapestre Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője, hogy Magyar Péterrel tárgyaljon a Tisza csatlakozásáról. A Tisza alelnöke azt mondta, Webernek nem voltak feltételei a Tisza csatlakozásával kapcsolatban, hiszen az elnök már korábban megbizonyosodott arról, hogy Magyar pártja konstruktív kapcsolatra törekszik, szeretnék lezárni a jogállamisági eljárásokat, a hetes cikkelyt, szeretnénk hazahozni az uniós forrásokat, illetve csatlakozni az uniós ügyészséghez.

Közösségi finanszírozás

Magyar úgy nyilatkozott, hogy eddig tizenvalahány ezer magánszemély támogatja őket pénzzel, akik átlagosan havonta ötezer forintot küldenek. Ebből havonta összejön nekik havonta 60 millió forint. Úgy számolja, hogy körülbelül 50 ezer támogatóra lenne szükségük, hogy a szükséges szervezetfejlesztésükhöz meglegyen a kellő támogatás.

Orbán és a vita

Magyar Péter felidézte, hogy az EP-választás kapcsán már kihívta Orbán Viktort vitára, de ő Deutsch Tamást küldte maga helyett. Hozzátette, a miniszterelnök innentől fogva nem fogja tudni megtenni, hogy elmenekül a vita elől, mivel a Tisza jelenleg 30 százalékon a választók körében, és arra számít, hogy ez a szám még növekedni fog, és az országgyűlési választás előtt, mikor már szoros lesz a verseny, akkor lehet pont Orbánnak lesz érdeke a vita.

"Miniszterelnök úr régen egész jól vitatkozott, a legutolsó az nem sikerült annyira, úgy emlékszem, 2006-ban, de még van idő. Ő jobban tudja, mikor lesz, mert nyilván ő fogja megnyomni a Start gombot. Én bármikor kész vagyok vele vitatkozni, akár a köztévében, vele akár még az ATV-be is bemegyek" – fogalmazott Magyar Péter, hozzátéve, "akár még a Klubrádióba is."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.