2024. június 4., kedd

MÁRKI-ZAY PÉTER: ORBÁN TUDJA, HOGY LÁZÁR MEGVEZETI

SZABAD EURÓPA
Riporter: LAMPÉ ÁGNES
2024.06.04.


Orbán azért vette vissza Lázárt a kormányba, mert 2022-ben látta, hogy katasztrofális négy év következik, ezért nem akarta, hogy belső ellenfelei később azt mondhassák: ők jobban csinálták volna. De olyan pozícióba tette Lázárt, ahol garantált volt a kudarc: nyolcszáz állami projektet kellett leállítania.

Most lehet önnel kezet fogni, vagy sem?

Egy fideszesnek ezt elég nehéz eldöntenie.

Orbán Viktor a minap Hódmezővásárhelyen a kampánykörútján nem viszonozta a kézfogását, Lázár János viszont igen, miközben korábban épp azzal támadta önt, hogy kezet fogott Navracsics Tiborral.

Valóban nehéz ezt követni. De nem is a kézfogásnak van jelentősége, inkább annak, hogy Navracsics minisztériumától azt kértük, hogy Vásárhely is kapja meg a neki járó támogatásokat. Lázár el tudta intézni, hogy ez a választásokig ne történjen meg.

Navracsics Tibor ez év január 1-jétől felelős az önkormányzatokért.

Épp ezért. Tavaly mi voltunk az egyetlen megyei jogú város, amelyiknek minden objektív szempont szerint több száz millió forint járt volna, de nem kaptuk meg. Navracsics változást ígért ebben a hozzáállásban, de pénzek egyelőre még nem érkeztek.

Hogyan tudná a pénzek visszatartását elintézni Lázár?

A kormányon belül? Simán. Lázár az egyik legbosszúállóbb ember az országban. Tizenöt éve, amikor hazaköltöztem külföldről, egy beszélgetésünk közben mondta nekem: ha egyszer valaki majd az ő helyére kerülve vezeti a várost – ekkor még nem volt szó arról, hogy miniszter lesz –, annak meg tudja nehezíteni az életét, mert tudja, hogyan lehet mindenhol keresztbe tenni neki. Vicces, hogy kilenc évvel később pont én lettem az, akin ezt gyakorolja.

Még egyszer: hogy tudná elintézni, hogy a város ne kapja meg a neki járó százmilliós támogatásokat?

Bárkit megfenyeget, megzsarol, letámad. Fizetett hirdetésben gyalázták minősíthetetlenül Navracsicsot, amiért segítséget ígért a városnak. Vagy például valahogyan még az is sikerült neki, hogy 2022-ben a választókerületében, melynek székhelytelepülése Hódmezővásárhely, és ahol az addig Lázár elkötelezett ellenzékeként viselkedő jegyzőnk (vagy esetleg a mögötte álló szocialista alpolgármester asszony) állította össze a választási bizottságot, az öt hely mindegyikére Lázárnak megfelelő tagokat delegáltak. Ezt hogyan tudta elérni a Lázár? Hogyan lehetséges, hogy 2018-ban egy frissen elnyert négyszázmilliós közbeszerzésről mondott le és adott vissza egy vállalkozó, csak azért, hogy ne készüljön el a Németh László iskola új épülete a Modern Városok Programban? Az Ész-Ker nevű beszerzési tanácsadó – aki akkoriban nehezen összeférhető módon dolgozott egyszerre a városnak és Lázár minisztériumának is – hirtelen elfelejtette, hogyan kell sikeresen közbeszereztetni a város számára, amint én lettem a polgármester. Ugye milyen érdekes?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.