2024. június 16., vasárnap

KAMPÁNY INDULT A FÜGGETLEN SZÍNHÁZAK ÉS TÁRSULATOK TÁMOGATÁSÁRA

JÓBLOG
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2024.06.16.


Három fővárosi színház, a Katona, az Örkény és a Radnóti támogatásával támogatási kampányt és közösségi gyűjtést indított az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért annak érdekében, hogy megsegítsék a független színjátszást. Az alapítvány közleménye szerint a függetlenek már a hatvanas évek óta „motorjai és részbeni megújítói a magyar színházi életnek” azzal, hogy kísérleteznek és új látásmódot hoznak a színházi világba. A társulatok központi támogatása drasztikusa lecsökkent, működésük így veszélybe került, a kezdeményezők szerint ezért félő, hogy ősztől meghatározó társulat már tud előadást tartani.

A meghatározó független színházaknak és társulatoknak, „ideértve a színházi neveléssel foglalkozó társulatokat is, akiknek most a fennmaradása a tét” – írták a kampány kezdeményezői. A kampány részeként az Eszinhaz.hu „Nyáresti vetítések” műsorából a június 21-28. között megtekinthető Azt meséld el, Pista!, a június 28. és július 5. között műsoron lévő Rükverc, valamint a Kezdhetek folytatódni (megtekinthető július 5-12. között) előadásainak teljes bevételét a független színházaknak és társulatoknak ajánlják fel. Emellett az alapítvány 11705060-21189436 számú bankszámlájára „függetlenek” közleménnyel bárki direkt támogatást is utalhat.

A gyűjtés állása az Eszínház Facebook-oldalán folyamatosan nyomon követhető. A mások mellett Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Alföldi Róbert és Nyáry Krisztián által támogatott kampány az indulása után már néhány nap alatt több mint kétmillió forintnyi adományt eredményezett. A gyűjtés július 31-ig tart.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.