2024. június 14., péntek

„GONDOLHATNÁNK, HOGY AZ ÉRVÉNYTELEN SZAVAZATOK ÚJRASZÁMOLÁSA VISSZAAD VALAMIT AZ ELVESZTETT BIZALOMBÓL, DE AZ ELLENKEZŐJE TÖRTÉNIK”

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2024.06.14.



Az összesen 24 592 érvénytelen szavazat újraszámlálását péntek reggel kezdik meg, és várhatóan aznap be is fejezik. Ezt az NVB végzi, amelynek tagjai a parlamenti frakcióval rendelkező pártok delegáltjai.


„A kihúzás módja okozhatott zavart a választókban, de a törlésre vonatkozó részletes szabályok híján ezt a megoldást is el kell fogadni” – nyilatkozta a Népszavának Magyar György ügyvéd.

Arra a Vitézy-féle felvetésre, miszerint terhelheti-e emiatt felelősség a szavazást megszervező fővárost, Magyar azt mondta, a Fővárosi Választási Iroda szavazás estéjén kiadott állásfoglalásban szerepelt az a kitétel:

„Ha a Szentkirályira leadott érvénytelen szavazaton kívül más főpolgármester-jelöltre adott szabályos szavazat is van a szavazólapon, a választási törvény értelmében a másik jelöltre leadott szavazat érvényesnek minősül.”

Amiatt sem érheti vád a fővárosi testületet – folytatta az ügyvéd –,hogy későn küldték volna ki, hiszen még az urnabontások előtt megtette. Magyar határozott álláspontja szerint maximum egy-két kivételtől eltekintve nem találnak oktalanul érvénytelenített szavazatokat az újraszámláláskor, azaz Vitézy Dávidnak nem lesz fellelhető többletszavazata...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.