2024. június 17., hétfő

BUKOTT A RÉGI ELLENZÉK, ÁTTÖRT A TISZA; NEHÉZ PARTNERKERESÉS AZ EP-BEN; KARÁCSONY GERGELY SEBZETT VAD

SZABAD EURÓPA
Szerző: SZABAD EURÓPA, BUDAPEST
2024.06.16.


Nagyot bukott a régi ellenzék, kisebbet a Fidesz, és áttört a Tisza. Nehéz partnerkeresés vár Orbánék EP-delegációjára. Elemző: „Sokan fognak most azon dolgozni, hogy előrehozott választás legyen Budapesten.” A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Nagyot bukott a régi ellenzék, kisebbet a Fidesz, és áttört a Tisza


Az ellenzék már beárazta a bukást, de a Fidesz is nyögvenyelősen kommunikálhatja győzelemként a választási eredményeket. A szervezet, címlista és politikusok nélküli Tisza Párt, vagyis Magyar Péter hatalmas sikerét hozta a választás. Nagy kérdés, mit kezd vele, és hogyan fog politizálni a Fidesz, mivel teljesen új politikai helyzet lett az országban.

A legek választása volt a most vasárnapi, Orbán Viktor kettős győzelemről, Magyar Péter pedig politikai földindulásról beszélt. A Szabad Európa folyamatosan frissülő cikkben követte a nap eseményeit.

Nehéz partnerkeresés vár Orbán EP-delegációjára

A szuverenistáknak ugyan nem sikerült kiforgatniuk a sarkából Brüsszelt, de létszámbeli gyarapodásuk hatására az Európa-párti, progresszív centrum még jobban összezárhatja sorait, aminek első gyümölcse a váratlanul gyors és sima megállapodás lehet az uniós intézmények új vezetőiről.

Podcastsorozatunk legfrissebb részében is az új szélsőjobboldali európai parlamenti frakcióalakítás nehézségeiről beszélgettünk brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal, aki szerint bár megtörtént a sokat emlegetett jobbra tolódás, az új erőviszonyok mégsem a magyar kormánypártnak kedveznek.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a vártnál kisebb veszteségeket könyvelhetett el a három nagy európai pártcsoport alkotta centrum, illetve a konzervatív-radikális jobboldal sem tudta jelentősen növelni mandátumainak számát. Ursula von der Leyen esélyei tovább nőttek az európai bizottsági elnöki poszt megtartására.

Elemző: „Sokan fognak most azon dolgozni, hogy előrehozott választás legyen Budapesten”


Sebzett vad Karácsony Gergely, akire most sokan fognak vadászni – vélekedett Ruff Bálint. Emiatt a kampánytanácsadó szerint sokaknak érdeke, hogy a főpolgármesternek ne legyen meg a közgyűlési többsége, és előrehozott választást csikarjanak ki. Lakner Zoltán szerint a Tisza Párt megerősödésével nem dőlt meg, hogy balról lehet leváltani a Fideszt, csak nem biztos, hogy ahhoz baloldali párt kell. Az Elemzőben a választási eredmények következményei.

Határon túl is a veszéllyel kampányoltak: az RMDSZ rekordot döntött, a szlovákiai Magyar Szövetség nem szerzett EP-mandátumot

Az egyik ellenség bevált, a másik nem. Szlovákiában etnikai béke van, a Fidesz-témákkal kampányolás pedig nem hozott sikert a magyar pártnak. A romániai RMDSZ-nek viszont bejött a szélsőséges román nacionalista párttal való riogatás – amelyik ugyanabba az EP-frakcióba tart, ahová a Fidesz.

A két kisebbségi magyar párt vezetőjével interjút is készítettünk. Berényi Józsefnek, a szlovákiai Magyar Szövetség listavezetőjének nem sikerült a mandátumszerzés. Az RMDSZ – amelynek az elnökével, Kelemen Hunorral beszélgettünk – az elmúlt húsz év legjobb eredményét érte el.

A választási plakát halála az oszlopra helyezett muskátli – kis piaci körképünk

Hogyan és miben lettünk regionális nagyhatalom 2019-ben? Hány tonna műanyagot aggattak villanyoszlopokra az elmúlt hetekben a pártok? Kik a főszereplők, és mennyire szól bele a politika a hazai plakátpiacba? Minden kérdésre választ adunk.

A főpolgármester-választás megismétlését sürgeti Karácsony Gergely


Karácsony Gergely azt mondta: bármi lesz is az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának eredménye, meg fogja támadni, mert úgy véli, semmilyen, a jogállamisági elveket biztosító garancia nem valósult meg, a választási bizottság nem a lezárt szavazóurnákat rendelte be; könnyű egy tollvonással érvényes szavazatot csinálni az érvénytelenből.

Kisebb arányban voksoltak a levélszavazó határon túli magyarok, mint 2019-ben


A regisztráltaknak valamivel több mint fele szavazott, ami magasabb részvétel, mint az itthoni, de a kisebbségi magyaroknak csak kisebb része. Míg 2019-ben a regisztráltak 57, most csak 52 százaléka voksolt. A Fideszre a szokásos 93-94 százaléknál valamivel kevesebben, második itt is a Tisza Párt lett. A Nemzeti Választási Iroda összegezte a levélszavazatokat.

Orosz Telegram-csoportban is toboroztak résztvevőket az idei Békemenetre


2022 óta először volt Békemenet Budapesten, amelyen a Fidesz vezetői mellett rengeteg kormányszimpatizáns vonult fel a NO WAR feliratú magyar zászlós molinó mögött. A piros-fehér-zöld lobogók alatt azonban vélhetően orosz állampolgárok is lehettek, akiket egy Венгрия, Будапешт и не только, vagyis Magyarország, Budapest és még sok minden más nevű Telegram-csatornán hívtak az eseményre, térképet is mellékelve, rajta a gyülekezés időpontjával.

Négy-öt százalék lesz idén az infláció az elemzők szerint

Még mindig a szolgáltatások drágulása okozza, hogy az inflációs mutató négyszázalékos szinten ragadt. Elemzők szerint idén már nem is lesz alacsonyabb a ráta: négy-öt százalékos általános áremelkedést jeleznek előre.

Egy másik cikkünkben arról írtunk, hogy a kormánynál 2022 után újra előkerült kampányelemként az egyszer már lecserélt háborús infláció kifejezés. Legutóbb az energiaárakra próbáltak utalni, most viszont biztosan nem arra.

„Példátlanul súlyos” magyar jogsértés példátlanul súlyos pénzbírsággal


Kétszázmillió euró átalányösszeget és a késedelem minden egyes napjára egymillió euró kényszerítő bírságot szabott ki csütörtökön az Európai Bíróság a magyar menekültügyi szabályokat elmarasztaló korábbi bírósági ítélet végre nem hajtása miatt. Orbán Viktor: A döntés felháborító és elfogadhatatlan.

Balásy Gyula is népszerűsítené a korrupcióellenes küzdelmet


Tárgyalásos közbeszerzést írt ki kommunikációs feladatokra az Integritás Hatóság. Most az is kiderült, hogy a korrupció ellen küzdő szervezet mely jelentkezőket találta alkalmasnak arra, hogy leüljön velük tárgyalni: többek között azt a New Land Mediát, amely letarolta az állami kommunikációs piacot.

Kizárni nem fogják Magyarországot a B9-ből, de ami jöhet, annak sem fog a kormány örülni

Nem nagyon van intézményes lehetőség arra, hogy kizárják Magyarországot a NATO keleti szárnyán fekvő országokat tömörítő, bukaresti kilencek nevű csoportból – mondta több, egymástól független forrás a Szabad Európának annak kapcsán, hogy a Financial Times kedden erről cikkezett. A formáció viszont kibővülhet Svédországgal és Finnországgal.

Johannes Hahn: A magyar határkerítés finanszírozásáról maximum a következő bizottság dönthet

Sem a határkerítésről, sem más kétoldalú kérdésekről nem tárgyal július 8-án Budapesten a magyar pénzügyminiszterrel Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa. Kérdésünkre azt is megerősítette, hogy a kifutó testület már nem fog döntést hozni a magyar határ-infrastruktúra finanszírozásáról.

Hrutka Róbert: „Pár jó hang is képes megváltoztatni a világot”

A zene pont olyan, mint az élet: megírjuk, eljátsszuk, és nem marad utánunk semmi, csak a dal. De nagyon nem mindegy, hogy milyen az a dal, amit hátrahagyunk – vallja Hrutka Róbert Artisjus- és Fonogram-díjas zenész, zeneszerző, énekes és producer.

Szőke Judit: A legszegényebbek arra szavaznak, akire a helyi polgármester mondja

Szőke Judit szerint addig nem lehet a legszegényebb rétegek felzárkóztatásáról beszélni, amíg az alapvető szociális juttatások összege meg nem emelkedik. Az Új Start Alapítvány igazgatója szerint több értelme van jól felépített segítő programokat működtetni, mint emberi méltóságról beszélni nekik. A választásokon pedig arra szavaznak, akire a helyi polgármester mondja. A Szelfi vendége Szőke Judit volt.

Euro 2024 – Románia, Ukrajna, Szerbia és Georgia a górcső alatt

Pénteken kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság, Európa legnagyobb futballünnepe. Egy hónapon keresztül 24 nemzeti válogatott küzd egymással összesen 51 mérkőzésen, tíz stadionban. A büszke házigazda Németország. Vajon a Real Madrid új sztárja, Kylian Mbappé vezette francia szupercsapat nyeri meg a tornát, vagy a címvédő Olaszország megtartja a trófeát?

Nem éppen szokványos képviselők az új Európai Parlamentben


Nincs politikai tapasztalata. Nincs jelentős hátországa. Nem tagja semmilyen pártnak. Amije viszont van: 2,6 millió követő a YouTube-on és még több a TikTokon. Fidiasz Panajotu Cipruson szerzett mandátumot az ország képviseletére az Európai Parlamentben annak a számos, nem szokványos jelöltnek egyikeként, akik hihetetlen kampányba fogtak, hogy bekerüljenek a 720 tagú testületbe.

Felmérhetők-e a dezinformáció lehetséges hatásai?


Az Európai Unió dezinformáció-ellenes csapata előző hónapban olyan orosz nyelvű videót leplezett le a YouTube-on, amely szerint emberek menekülnek a diktatúra elől Lengyelországból, hogy Oroszország közeli szövetségesénél, Belaruszban találjanak menedékre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.