2024. június 14., péntek

BRÜSSZELRE MENNYDÖRÖG EURÓPA JOGFOSZTOTTJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2024.06.14.


A miniszterelnök egyre inkább kifelé manőverezi Magyarországot az egységes Európából, és ez most már nagyon sok pénzébe is kerül az országnak – írja a Süddeutsche Zeitung annak kapcsán, hogy az Európai Bíróság rendkívül drasztikus mértékű büntetést szabott ki Magyarországra a migránsok jogainak mellőzése miatt.


Az európai választás most mérhető bizonyítékát adta annak, hogy ha valakinek van esélye Orbán Viktor demokratikus úton történő megbuktatására, akkor az Magyar Péter – vélekedik Gregor Mayer a bécsi Der Standardban. Az újságíró szerint a miniszterelnök meglehetősen gyűröttnek látszott a választási eredményvárón tett első nyilatkozatában, aztán másnapra jóval összeszedettebben az állami tévében arról beszélt, hogy ellenzéki pártok jönnek és mennek, de a Fidesz mindig győz. A tényszámokat illetően valóban igaz, hogy most is a kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot, ám a dinamika az, ami szorongatja Orbánt, és erről a nyilvánosság előtt nem akar beszélni. Az osztrák kommentátor ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is: Magyar Péterre most nagy út vár. Struktúrára, hálózatra, megbízható aktivistákra, szakértőkre, hátországra van szüksége. Mindebből egyelőre semmit sem látni, de azt igen, hogy ő maga is tudatában van a teendőknek, és kijelentette, hogy az európai választással lejárt az egyszemélyes műsor ideje, most kezdődik az építkezés.

A Der Standard cikke áttekinti az elmúlt hónapok eseményeit, majd az egymást követő választásértékelő rendezvények egyik megszólalóját, Závecz Tibor közvélemény-kutatót idézi, aki szerint a TISZA párt továbbra is feljövőben van, kitart a győzteshez való csatlakozás trendje. Felhívja a figyelmet Rényi Pál Dánielnek a 444 portálon olvasható megállapítására, miszerint Magyar és pártja magához vonzotta a hagyományos baloldali szavazók döntő részét, mozgósított több tízezer eddig inaktív polgárt, és felszippantotta különböző jobboldali mikropártok híveit.

Orbán egyre inkább kifelé manőverezi Magyarországot az egységes Európából

Brüsszelre mennydörög Európa jogfosztottja – fogalmaz a müncheni Süddeutsche Zeitung annak kapcsán, hogy az Európai Bíróság rendkívül drasztikus mértékű büntetést szabott ki Magyarországra a migránsok jogainak mellőzése miatt. A cikk megállapítja, hogy a miniszterelnök egyre inkább kifelé manőverezi Magyarországot az egységes Európából, és ez most már nagyon sok pénzébe is kerül az országnak. Előre látható – írja a lap -, hogy az Unió és Magyarország hamarosan újra találkozik majd az Európai Bíróságon migrációs ügyben, mert Orbán azt is bejelentette, hogy nem fogja betartani az EU-ban áprilisban elfogadott menekültügyi előírásokat sem. Mindenekelőtt az zavarja, hogy ezek a szabályok, ha csak elvi szinten is, de megfogalmazzák azt, hogy a tagállamoknak szolidaritást kell tanúsítaniuk egymás iránt a menekültek elosztása révén.

A Nyugat eődemonstrációja helyett "utolsó vacsora"


Hat béna kacsa és Giorgia Meloni – ezzel a címmel számol be a Politico amerikai portál európai kiadása a G7, vagyis a világ hét legnagyobb szabadpiaci gazdaságát átfogó országcsoport olaszországi tanácskozásáról. A cikkben úgy fogalmaznak, hogy az összejövetel inkább emlékeztet az utolsó vacsorára, mintsem a Nyugat hatalmának erődemonstrációjára. Az ukrajnai háború a harmadik évében tart, a szélsőjobboldali pártok ostromolják az európai hatalmi központokat, a Közel-Kelet lángokban áll, a demokratikus világnak sürgős szüksége lenne az erős vezetésre – állapítja meg a Politico.

Álmodj szépeket – folytatódik az írás, és felsorolja, hogy a házigazda olasz miniszterelnök kivételével az összes résztvevő igencsak gyenge pozícióban tudhatja magát. Emmanuel Macron francia elnök és Rishi Sunak brit miniszterelnök előrehozott választási kampányra kényszerült, hogy az utolsó pillanatban megpróbálja kifényesíteni elhalványult szerencsecsillagát. Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellárt megszégyenítették a szélsőjobboldali nacionalisták a vasárnapi európai parlamenti választáson. Justin Trudeau, aki kilenc éve tölti be Kanada kormányfői posztját, nyíltan beszélt távozási szándékáról ebből az őrjítő munkából, és Ivo Daalder volt amerikai NATO-nagykövet szerint aligha fogja megnyerni a jövő évi választást. Daalder egyébként Sunakot nemes egyszerűséggel járkáló halottnak minősítette. A japán Kisida Fumiónak pedig soha nem volt még ilyen alacsony a támogatottsági indexe, mint most, holott idén megmérettetés előtt áll. És akkor ott van Joe Biden – zárja a sort a Politico, kifejtve, hogy a 81 éves amerikai elnök fiát bűnösnek találták fegyvertartási ügyben, mindössze két héttel azelőtt, hogy sor kerülne apja és Donald Trump között a sorsdöntőnek tekintett vitára. A lap szerint súlyos a veszélye annak, hogy a demokrata párti Biden el fogja veszíteni ezt a vitát a republikánusok elnökjelöltségére minden alappal pályázó exelnök ellen. A G7-csúcs résztvevői közt a szélsőjobboldali Olasz Fivérek élén álló, Róma kékgalléros – vagyis munkás - környezetéből jött, harcias, népies, Tolkien-rajongó Meloni az egyetlen, aki nem képes veszíteni, az európai választáson is növelte pártja népszerűségét, és most kritikus szerepre készül a brüsszeli EU-politika alakítását illetően – írja a Politico, hozzáteszi azonban, hogy csak hát az a gond, hogy Meloni nem szuperhatalmat irányít, így a nemzetközi porondon akkora a súlya, amekkora a világ sorrendben kilencedik nemzetgazdaságáé lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.