2024. június 11., kedd

A LEGSZEGÉNYEBB TELEPÜLÉSEKEN TAROLT A FIDESZ, 65 HELYEN NYERT A TISZA

G7.HU
Szerzők: JANDÓ ZOLTÁN, HAJDU MIKLÓS
2024.06.11.


Több tucat olyan település volt, ahol a néhány hónapja még szinte ismeretlen Tisza párt európai parlamenti listája több szavazatot kapott, mint a Fidesz-KDNP-é. A kormánypártok ismét letarolták az ország legszegényebb falvait, az eddigi ellenzék pedig sehol nem jutott 20 százalék fölé. Megnéztük, hol teljesítettek a legjobban és hol a legrosszabbul a különböző pártok és pártszövetségek.

100 százalék Fidesz

Az előző néhány választáson már teljesen egyértelmű trend volt, hogy az ország szegényebb régióiban tarolnak a kormánypártok. Két évvel ezelőtt az ilyen térségekben két olyan falu is akadt, ahol minden választásra jogosult a Fidesz-KDNP listájára szavazott, a 20 legszegényebb településen pedig átlagosan 87,6 százalékot kapott a kormányzó erő.

Ez ezúttal is hasonlóan alakult. A tíz legalacsonyabb átlagjövedelmű település között* mindössze kettő olyan volt, ahol nem érte el a 85 százalékot a Fidesz támogatottsága, és ebben a tíz községben az átlag is meghaladta a 83 százalékot. Az arányokon ráadásul a Fidesz szempontjából sokat ront a mintázatból kilógó Rajka, ahol a külföldiek magas száma eltorzíthatja a jövedelmi statisztikákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.