2024. május 31., péntek

TAVALY A MUNKAVÁLLALÓK KÉTHARMADA AZZAL SZEMBESÜLT, HOGY KEVESEBBET ÉR A FIZETÉSE

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2024.05.31.


A dolgozók jelentős része tapasztalhatta, hogy az utóbbi években – főleg tavaly – csökkent a nettó keresete, vagy annak reálértéke. Vagyis a vágtató infláció mellett jóval kevesebbet tudott vásárolni a pénzéért, mint korábban. De van-e esély arra, hogy a vásárlóérték visszatérjen a korábbi szintre, és ha igen, mikorra? Vagy akár millióknak kell beletörődniük abba, hogy amit elveszítettek, azt jó eséllyel nem kapják vissza?


Sokan panaszkodnak, hogy az utóbbi időben nem vagy alig kaptak fizetésemelést, vagy annak mértéke messze elmaradt a vágtató tavalyi (17,6 százalékos), illetve tavaly előtti (14,5 százalékos) inflációtól. Néhány százalékos éves béremelések mellett két évre már akár 20 százalék feletti is lehet a reálbércsökkenés.

A Központi Statisztikai Hivatal kereseti statisztikája alapján 2022-ben a nettó átlagkereset átlagban 18,2 százalékkal haladta meg az előző évit, a reálkeresetek pedig átlagban 2,6 százalékkal növekedtek. 2023-ban a nettó keresetek már az infláció alatt nőttek átlagban, 14,2 százalékkal, és így a reálkeresetek átlagosan 2,9 százalékkal csökkentek az előző évhez képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.