2024. május 29., szerda

SIMOR ANDRÁS: NAGYON JELENTŐS VÁLTOZÁST HOZHAT MAGYARORSZÁGON A JÖVŐ HETI VÁLASZTÁS

DELLA / 24.HU
Műsorvezető: BAKA F. ZOLTÁN
2024.05.29.


A volt jegybankelnök szerint születhet olyan eredmény a júniusi választáson, ami megrendítheti a kormányt, a kérdés az, hogy az elégedetlenek találnak-e megfelelő alternatívát a pártok között. Simor András a Dellában kifejtette: most nem érez elég erőt arra a kabinetben, hogy ura legyen a helyzetnek.

Ugyanakkor számos szakértővel szemben nem számít arra, hogy a választás után megszorításokat jelent be a kormány, mivel szerinte Orbánék a költségvetést eddig sem a gazdaságirányítás eszközének tekintették, hanem politikai céllal használták. Kibeszéltük azt is, mi köze van a június közepén startoló labdarúgó Európa-bajnokságnak a 2025-ös büdzsé parlamenti benyújtásához, amit év végére halasztottak. Spoiler:

kormányzati infók szerint van összefüggés.

A volt jegybankelnök a témával kapcsolatban kijelentette, hogy ma Magyarországnak nincs reális, valós, teljesíthető költségvetése. A Magyar Nemzeti Bank jelenlegi vezetésével egyetértően nincs jó véleménnyel a kormány legfrissebb versenyképességi stratégiájáról, abból szerinte nem derül ki, hogy a célokat milyen eszközökkel lehet elérni. Egy példán bemutatva: miközben a kis- és középvállalkozások mélyebb integrálása a cél a multik beszállítói közé, aközben olyan, Keletről érkező befektetéseket ösztönöz és támogat a kormány, amelyek pont nem ebbe az irányba mozdítják el a gazdaság szerkezetét.

Maradva a korábbi munkahelyénél, a jegybanknál, Simor András szerint elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor a kamatelőnyünk a világ nagy jegybankjai által kínált kamatokhoz képest nem szűkíthető tovább – csak a forint árfolyamának gyengülésével.

Ami a magyar fizetőeszköz elmúlt hetekben tapasztalt vágtáját illeti, azt a külső környezettel magyarázza. Ezekből kiindulva azt feltételezi, hogy a forint erősödése ki fog fulladni.

Vendégünk bepillantást nyújtott abba a titokzatos világba, ahol a befektetőket a nyilvánosság kizárásával tájékoztatja az MNB a pénzügyekről. Elmondta, mi a legnagyobb hiba, amit ilyenkor egy jegybankár el tud követni, és ki volt az a jegybankelnök, aki ezt el is követte.

Továbbá beszéltünk a globális politikát és gazdaságot leginkább befolyásoló – az uniós választáson is fontos kampánytémává vált – konfliktusról, az orosz–ukrán háborúról.

- Mi a legvalószínűbb kifutása?
- Van-e mindenki számára megnyugtató lezárása a krízisnek?
- Hol az igazság: Orbánnál vagy Brüsszelnél?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.