2024. május 20., hétfő

SÍKLAKI ISTVÁN: ORBÁNNAK MINDENFÉLE KATASZTRÓFA ARRA JÓ, HOGY VISSZAÉLJEN VELE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.19.


Orbán propagandájának alapstratégiája, hogy a saját gazemberségével vádolja az ellenfelét – mondta Síklaki István szociálpszichológus, amikor arról kérdeztük, hatásosan vádolhatja-e a gyűlölet szításával és uszítással az ellenzéket és Magyar Pétert a kormánypropaganda. A szakember szerint a gyűlöletkeltés és az uszítás akár polgárháborúig fokozódhat. Mert egy gazdasági összeomlás és egy gyűlölettel teli, feszült társadalmi légkör az alapja lehet egy szikrának, ami még durvább dolgokat vált ki.


A kormánypárti média, a kormánypárti megmondóemberek és a kormánypárt tagjai is előszeretettel vádolják a baloldalt és Magyar Pétert is gyűlölethullám szításával és uszítással. De hatásosan tehetik-e ezt?

Ez egy jó kérdés. Már többször beszéltünk róla: ennek a fajta propagandának – és teljesen mindegy, bolsevik, vagy náci propagandának nevezzük – az alapstratégiája az, hogy a saját gazemberségével vádolja az ellenfelét. Valamelyik megmondóember csütörtökön azzal jött, hogy az ellenzéki sajtó, a 444 meg hasonlók milyen uszító hangvételűek. Miközben nyilvánvaló, hogy annál mocskolódóbb és gyűlöletkeltőbb kommunikáció nincs, mint amit a kormánysajtó a Megafontól kezdve az Origóig csinál. Mégis, szemrebbenés nélkül az ellenfelet vádolják ezzel. Ennek a lényege az, hogy a Fidesz-hívek mindent elhisznek, mert az az érdekük, hogy elhiggyék. Teljesen mindegy, hogy mekkora ordas hazugságot mond Orbán, vagy a médiája, ők elhiszik. És ezek az üzenetek nekik szólnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.