2024. május 19., vasárnap

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓK HAZUGSÁGOKRÓL, MEDVEPREPARÁTUMRÓL, DANCSÓRÓL ÉS A HÁBORGÓ VILÁGRÓL - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH
2024.05.18.


Szép napot, itt a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása, az elmúlt hét legfontosabb-érdekesebb nagyobb anyagaival. Sokféle hírlevelünk van, ezekre itt lehet feliratkozni.

Az orosz titkosszolgálat támadása és a magyar kormány hazugsága

Részletes dokumentumokat ismertünk meg, amelyek bizonyítják, hogy Oroszország titkosszolgálatai kiterjedt kibertámadásokat hajtottak végre a magyar külügy ellen. Ezzel Szijjártó Pétert is szembesítettük, aki most már nem tagadott, egészen más taktikát választott.

Az orosz támadásról elsőnek a Direkt 36 írt, még 2022 márciusában, kevéssel a választások előtt, akkor azonban a kormányzati szereplők kampányhazugságnak és fake newsnak nevezték a lap értesülését. Most már tudjuk, hogy a támadásokról szóló hírek igazak voltak, és a külügyben tudtak is erről. Mint véleménycikkünkben írtuk, a Fidesz nem egyszerűen a költségvetés állapotáról hazudott, mint 2006-ban az MSZP, hanem Magyarország biztonságát érintő kérdésben nem mondtak igazat, és a külügyminiszter fenyegető reakciója lényegében ennek a beismerése.

Kampányüzemmód

Hetekre vagyunk a választásoktól, egymást érték a kampányesemények, és így a riportjaink is. Egy napig kísértük Magyar Pétert Zala megyében, megnéztük volna Deutsch Tamás fórumát, de a Fidesz EP-vezetőjét eldugták előlünk Pusztaszabolcson, láthattuk viszont Kövér Lászlót Salgótarjánban, és ott voltunk Bayer Zsolt albertirsai fórumán is, ahol a fideszes publicista arról beszélt, hogy „nekünk nem adatott meg a nyugati jólét, így nem volt időnk teljesen meghülyülni.

Az albertirsai helyzettel külön cikkben is foglalkoztunk, mivel a településen egymás ellen megy a fideszes és a KDNP-s jelölt, nem teljesen világos, hogy miért. Írtunk arról is, hogy Szebeni István miatt palotaforradalom robbant ki a ráckevei Fideszben, valamint hogy újrázna az illegális medvepreparátummal kereskedő fideszes, aki évről évre 100 milliós megbízásokat kap Sümegtől.

A Lakmusz pedig arról írt, hogy közel 70 fideszes jelölt járt a Megafon képzésein, mielőtt elindult az önkormányzati választáson.

Interjúk

Milyen volt fideszesnek lenni? Milyen koalíció élén vezetné Budapestet? Hisz Magyar Péternek? Mit kezdene a hajléktalanokkal a BKK-rendészet? Honnan lesz pénz a nagyívű terveire? Vitézy Dávid egy hónappal az önkormányzati választások előtt válaszolt a 444 kérdéseire. Karácsony Gergellyel az interjúnk április elején jelent meg, Szentkirályi Alexandrát pedig eddig hiába kerestük.

A hatalomnak jól azonosítható taktikái vannak a tiltakozók elrettentésére. Ezt mutatja Zorigt Burtejin esete is, aki 9 napot töltött a Gyorskocsi utcában, mivel nem akarta kifizetni a pénzbírságot, amit egy katatüntetés után szabtak ki rá – közlekedési szabálysértés miatt. 
Vele, és ügyvédjével, Molnár Noémi Fannival beszélgettünk.

És a héten interjút közöltünk a kormányközeli Nézőpont Intézet igazgatójával: Mráz Ágoston Sámuel többek között arról beszélt a 444-nek, hogy szerinte az a jobboldali, aki Orbán Viktort akarja miniszterelnöknek, illetve hogy Tisza = 2018-as Jobbik + Momentum – Mi Hazánk.

Közös dolgaink

Az egyik legnagyobb kelet-európai zarándoklat jött létre Bodrogkeresztúron, a tízezernyi hászidra komoly ipar épült, de a helyiek nem nagyon részesülnek ennek az áldásaiból. Vallási turizmus, házvásárlások, biznisz és gyorsan fogyatkozó falu, ahol NER van, munka nincs, és most már a házak ára is az egekbe szökött.

Az elmúlt két hétben euforikus hangulatban tudósított a fideszes sajtó a Dancsó Péter Youtube-videós körüli online agyabugyáról. Van okuk az örömre, fontos időszakban valami olyanhoz jutottak, ami nagyon hiányzott az arzenálból: egy nem kémcsőben kifejlesztett, nem a Megafon-szerverről letöltött, nem NPC, önjogán sikeres, valódi tartalomgyártó erősített rá Orbán Viktor aktuálisan legfontosabb kampányüzenetére.

És írtunk arról, hogy elkapták a 75 éves férfit, aki több mint 10 éve firkálja tele gyűlölettel Budapestet, valamint ott voltunk, amikor droppolt a Tisza és Azahriah közös cipője.

Fico

Szerda délután, a szlovák kormány kihelyezett ülése után egy 71 éves férfi meglőtte Robert Fico miniszterelnököt, életveszélyes sérüléseket okozva. Ficót hosszú órákon át operálták, állapota továbbra is súlyos, de a közvetlen életveszélyen a sajtóbeszámolók szerint már túl van. A merényletkísérlet után írtunk arról, mit lehet tudni a férfiról, aki rálőtt Ficóra, megírtuk, hogyan kezdték el keresni a felelősöket a szlovák közéletben, míg Szalay Zoltán, a Denník N magyar nyelvű lapja, a Napunk újságírója arról beszélt nekünk, hogy költői túlzás azt mondani, hogy a polgárháború küszöbén állna Szlovákia.

Háborgó világ

Vlagyimir Putyin rájött, hogy hosszú lesz a háború Ukrajnában, ezért került gazdasági szakember a védelmi minisztérium élére. Közben az oroszok meglepő gyorsasággal törtek be Harkiv megyébe. Sz. Bíró Zoltán és Rácz András Oroszország-szakértőket kérdeztük a háborús fejleményekről, azaz a jelentős orosz személycserékről, illetve a katonai előretörésükről.

Olekszij Anulja, a tíz hónap orosz fogságot megjárt ukrán katona a héten Budapesten járt, és újságírók előtt mesélte el a saját történetét, ami megmutatja, mit hoz ki a propaganda az emberekből.

Írtunk részletesen arról is, hogy a héten heves tüntetésekkel és erőszakos rendőri fellépéssel kísérve fogadták el Grúziában az orosz mintájú "külföldiügynök"-törvényt, amit a magyar kormány ellenállása miatt nem tudott az EU egységesen és gyorsan elítélni.

Podcast

Hogy állunk erőművekkel? Hol lehet jól napelemet használni? Gáz, hogy Paks az oroszokhoz kötődik? A TEFI podcastban a földrajzi adottságok és az energetikai lehetőségeink közötti összefüggésekről beszélgettünk dr. Vasárus Gábor geográfussal, a HUN-REN KRTK tudományos munkatársával.

És jelentkezett új résszel a Tyúkól is, olyan témákat érintve, mint hogy milyen testmozgás való nekünk, hogyan kell belevágni a komplett életmódváltásba. És hogy ha már egyszer elkezdtük, hogy ne hagyjuk abba.

Gyónás

Heves vita bontakozott ki arról, hogy a gyóntatópapnak kell-e jelentenie a kiskorúak szexuális zaklatását, mint mindenki másnak, vagy az ő helyzete kivételes. A katolikus gyermekvédelem vezető szakértőjének cikkét közöltük a témáról a héten, míg a Qubit annak nézett utána, hogy mi a helyzet a pszichológusokra bízott titkokkal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.