2024. május 29., szerda

EÖRSI MÁTYÁS: ORBÁN SZÁMÁRA A SZUVERENITÁS AZT JELENTI, HOGY Ő SZABADON LOPHAT

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2024.05.29.


Orbán Viktor számára a szuverenitás akkor lett probléma, amikor az EU intézményei elkezdték kifogásolni, hogy lop – véli Eörsi Mátyás. A volt külügyi államtitkár, a DK jelenlegi külügyi szakértője szerint Orbán számára a szuverenitás azt jelenti, hogy szabadon lophat, azt csinálhat a magyar törvényekkel, ami neki jólesik. Amikor a szuverenitásról beszél, akkor csakis az ő személyes szuverenitását érti ezen a kifejezésen.


Orbán Viktor 2023 novemberében egy rendezvényen azt mondta, a múlt század a szuverenitás elvesztéséről, a századvég a szuverenitás visszaszerzéséről, a mostani időszak pedig a szuverenitás megtartásáról szól. Ezen a véleményén azóta se változtatott. Végül is, hogyan foglalhatnánk össze a miniszterelnök elképzelését a szuverenitásról?

Orbán Viktor számára a szuverenitás akkor lett probléma, amikor az Európai Unió intézményei elkezdték kifogásolni, hogy lop. Magyarán Orbán számára a szuverenitás azt jelenti, hogy ő szabadon lophat, azt csinálhat a magyar törvényekkel, ami neki jól esik, és amit a kétharmad számára lehetővé tesz. Számára ez a szuverenitás. Ha azonban a magyar lakosság szempontjából nézzük, mit hozott nekik az eme szuverenitáson alapuló kormányzás 14 éve, amely figyelmen kívül hagyja a nemzetközi körülményeket. Az Európai Unió legrosszabb fizetéseit, legrosszabb nyugdíjait, a legrosszabb egészségügyet, a leghosszabb várólistákat, az oktatás szétverését. Ez lett ennek a szuverenitásnak az eredménye. Az lehet, hogy ez Orbánnak jó, de Magyarországnak rossz. Nincs a világon olyan kormány, amely Orbán Viktorra ráparancsolt, vagy megkérte volna, hogy legyenek Magyarországon minél hosszabbak a várólisták. Ha lenne a kormánynak egészségügyi minisztere, az egy kormányülésen valószínűleg fölvetette volna, hogy miniszterelnök úr, csökkenteni kellene ezt a hosszú várólistát. Ha lenne egy oktatási minisztere, az lehet, hogy mondta volna, a gyerekeink rossz körülmények között tanulnak, kéne ezen javítani, több pénz kéne az oktatásba. Nem véletlen, hogy nincs se egészségügyi, se oktatási miniszter. Orbán szuverenitása abban nyilvánul meg, hogy ő egyedül eldöntötte, jó lesz ez így a magyaroknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.