2024. május 20., hétfő

A MÁSOK HIBÁI AZ Ő ERÉNYÜK

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2024.05.19.


A Fidesz egész politikai karrierje arról szólt, hogy képes volt tanulni – mondja Hangácsi István, a Méltányosság központ elemzője. Megtanulta az MSZP-től, hogyan kell országosan építkezni, nagy párttá válni. Megtanulta a brit konzervatívoktól, hogyan kell háttérintézményeket építeni, Helmut Kohltól a hosszútávú kormányzást. És megtanulta Rákositól is, hogy aki nincs velünk, az ellenünk van. Arról beszélgettünk, hogy minderre alapozva építették fel jelenlegi propagandájukat.






Sokan vannak ebben az országban olyanok, akik az elmúlt negyven-ötven évet tisztességben, becsületben élték. Baloldaliként is ezt az országot szolgálták. Most kirekesztik őket?


A kérdés – azt gondolom – arra irányul, hogy szitokszó-e valakit baloldalinak nevezni? Mert a hazai közbeszédben éles választóvonallá tették ez a minősítést, pusztán azért, hogy a Fidesz kommunikációjából mindenki megérthesse, egységes a párt. A választóvonallal meghúzták a határokat: ez a mi táborunk oldala, az pedig az ellenfeleké. De használhatnám akár az erősebb elválasztó fogalmat is: aki a másik oldalon áll, az az ellenségünk.

Elég ehhez akár enyhe bíráló megjegyzés is?


Aki bizonyos szempontból kritizál, valamiért mást gondol, mint a politikai irányvonal, és azt nyilvánosan is szóvá teszi, az nem a „mi emberünk”.

A jobboldalról érkező kritika is elég ahhoz, hogy a Fidesz-propagandagépezete átlökjön valakit a másik oldalra? A Magyar Péter jelenségre gondolok.

Igen. Nyilván az a célja a kormánypártnak, hogy egyfajta „pozíciót” adjon mindenki másnak. Az, hogy a baloldaliságot sikerült szitokszóvá tenni, hosszú évek munkájának „eredménye”. Mást se hallani, mint azt, hogy képtelenek voltak nyolc éven keresztül az országot irányítani, hogy gazdasági válságba taszították a nemzetet, de hadd ne folytassam. Az utóbbi évek is adtak ehhez „némi” friss muníciót. Mást sem hallani a politikusaiktól, mint azt, hogy a baloldal a folyamatosan veszekedő, acsarkodó kis pártok világa, ahonnan képtelenek kormányzásra képes kihívót felépíteni.

Első „felindultságukban” Magyar Pétert is megpróbálták átlökni a baloldalra…

Így van. Pedig ő a párt belső, erősen jobboldali köreiből jött. Ráadásul minden megszólalásában valahol ott van a vallomás: nagyon sok mindenben egyetért a Fidesszel. Amikor Debrecenben kiállt több tízezer ember elé, azt mondta, kell egy környezetvédelmi minisztérium, egy olyan erőskezű hatóság, amelyik képes a különböző akkumulátorgyártással és feldolgozással kapcsolatos beruházásokat hatékonyan ellenőrizni. Egy szóval sem említette, hogy nem kellenek ide ezek az üzemek. De, kellenek. Csak megfelelő ellenőrzéssel és szankciókkal, ha megszegik a szabályokat és szennyezik a város környezetét.

A beszélgetésünk elején azt mondta, a Fidesz minden politikai sikerét a tanulásnak köszönheti. Elveszítette volna ezt a képességét?


Tanul-e azokból a kihívásokból, amiket Magyar Péter olyan sikeresen tud előadni? Valaki kemény szavakkal lép fel a mostani fennálló rendszer, a kormánypárt bizonyos emberei és egy feltételezett háttérbirodalom ellen, és ezt ünnepli a közönsége? Úgy gondolom, nem vagyok egyedül azzal a feltételezéssel, hogy a következő parlamenti választásokig van elég ideje az Orbán csapatnak az alkalmazkodáshoz, tanulni a hibáikból és erényt csinálni belőlük. Majd kiderül, megmaradt-e a régi képesség. Sokan elfeledkeznek arról is, hogy az első Fidesz választási program arról szólt, hogy az Európai Unióban a magyar érdekeket kell képviselni. Meg arról beszélt Orbán 2003-ban, hogy nekünk nem célunk „a gyarmatosítók útját járni, meg kell találnunk a saját utunkat”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.