2023. december 13., szerda

TRENCSÉNYI LÁSZLÓ: A BM KÉRDŐÍVE KICSINYÍTETT NEMZETI KONZULTÁCIÓ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.12.13.


Az oktatási stratégia nem fog megváltozni a Belügyminisztérium ismételten kiküldött online kérdőívére adott válaszok nyomán – véli Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság elnöke. Némi gúnnyal azt is hozzátette, az oktatási stratégián persze úgy is lehet változtatni, hogy bebizonyítják majd, bizonyos tantárgyak nem kellenek, a tankötelezettségi korhatárt pedig akár 14 évre is le lehet szállítani. Lehet avval is játszani, hogy mi a minőségi oktatás. Ha az a kritérium, hogy valaki alá tudja írni a nevét az adóbevallási papíron, akkor az a minőségi oktatás. Merthogy a minőség a deklarált céloknak való megfelelés.


A Belügyminisztérium közölte, elkötelezett az oktatás minőségének javításában, ezért ebben a tanévben is online kérdőíven kérik ki a szülők, a pedagógusok és az iskolaigazgatók véleményét az iskolai ügyekről. Ez már az ötödik ilyen alkalom. Tavaly állítólag 75 000 pedagógus, 130 000 szülő, gondviselő élt a véleménynyilvánítás lehetőségének ezen formájával. De változott-e ettől az oktatási stratégia?

Az oktatási stratégia az eddigi online kérdőívekre adott válaszok következtében nem változott. Amit tudni lehet, hogy makacsul ellenállnak a béremelés követelésének, akárcsak a státusztörvény módosításának. Amit pedig ez ügyben egyáltalán csinálnak – bár csak ne tennék –, megígérték, hogy új Nemzeti Alaptantervet adnak az iskoláknak. De ezt is csak beharangozták. Akár az új NAT-nak, akár a véleménykérésnek a tudományos világban és a társadalmi életben van elfogadott módszere, amit reprezentatív közvélemény-kutatásnak neveznek. Ez az online kérdőíves dolog ugyanaz, mint a nemzeti konzultáció, csak kicsiben. Úgy látszik, hogy a belügyminiszter megirigyelte a miniszterelnök sikerét, aki szerint azért kell újabb nemzeti konzultáció, mert „az magabiztosságot ad a kormánynak”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.