2023. december 13., szerda

JOGSZABÁLYI JAVASLATTAL ÁLLT ELŐ EURÓPAI BIZOTTSÁG, LELEPLEZNÉ A KÜLFÖLDI BEFOLYÁSOLÁSI KÍSÉRLETEKET

NÉPSZAVA
Szerzők: VASS ANDRÁS, HALMAI KATALIN
2023.12.13.


Értelmében a tagországok nem hozhatnának az uniósnál szigorúbb átláthatósági törvényeket.


A külföldről finanszírozott, rejtett politikai befolyásolási kísérletek leleplezését szolgálja az a jogszabályi javaslat, amelyet kedden terjesztett elő az Európai Bizottság. Az átláthatósági irányelv nyilvántartásba venné azokat a szervezeteket, amelyek az EU-n, illetve Norvégián, Izlandon és Liechtensteinen kívüli külföldi kormányok számára végeznek „érdekképviseleti szolgáltatásokat”. Ezeknek a szervezeteknek be kellene jelenteniük, hogy mely országnak dolgoznak, milyen tevékenységet folytatnak és mennyiért. Akik nem tartják be a szabályokat, pénzbírságra számíthatnának.

– Ez nem (az oroszországihoz hasonló) „külföldiügynök-törvény”, nem kíván betiltani vagy diszkriminálni egyetlen szervezetet sem, és nem fenyeget büntetőjogi következményekkel – mondta a tervezet bemutatóján Vera Jourová bizottsági alelnök. Közölte, hogy a javaslat értelmében a tagállamok nem hozhatnának az uniós jogszabálynál szigorúbb átláthatósági törvényeket. Az előterjesztésről a kormányoknak és az Európai Parlamentnek meg kell állapodnia, mielőtt az hatályba lép.

A jelenleg is zajló magyarországi nemzeti konzultációról feltett újságírói kérdésre válaszolva a bizottsági alelnök kifejtette: felháborítónak és botrányosnak tartja a plakátkampányt, amely sérti az Európai Bizottság elnökét és tagjait, szembemegy a lojális együttműködés európai elvével. Vera Jourová színtiszta hazugságnak nevezte a kérdőíveken szereplő kérdéseket, amelyekkel szerinte megpróbálják félrevezetni a magyarokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.