2023. július 8., szombat

VALÓBAN UKRÁNOK VERTÉK LE AZ 1956-OS MAGYAR FORRADALMAT?

QUBIT
Szerző: NAGY ARTÚR
2023.07.08.


A jelenleg is zajló orosz–ukrán háború kapcsán aktuálissá vált annak a kérdésnek a vizsgálata, hogy az 1956-ban kitört magyarországi forradalom idején bevonuló szovjet haderőnek milyen volt az etnikai összetétele. Ez azért lényeges kérdés, mert egyrészt magyar közéleti szereplőktől is elhangzott már olyan kijelentés, hogy a forradalmat ukránok verték volna le, másrészt még mindig él egy olyan kép az emberekben, hogy a szovjet lényegében egyenlő az orosszal.

A háború és a felmerülő történeti párhuzamok rávilágítottak arra, hogy nagyon keveset tudunk arról, voltaképpen kikből is állt az 1956-os forradalom idején a szovjet hadsereg (az 1946-ot követő időszaktól pontosabb a Vörös Hadsereg helyett a szovjet hadsereg elnevezés használata). Egyesek azt az álláspontot képviselik, hogy a katonai beavatkozásban résztvevők etnikumukat tekintve elsősorban ukránok voltak, míg mások úgy vélik, hogy a szovjet hadseregben kizárólag orosz katonák szolgáltak. Ez a kutatás arra tesz kísérletet, hogy a feltételezések és előítéletek helyett tényekre alapozva némi eligazítással szolgáljon ebben az ügyben. A vizsgálat során feldolgoztam az egyetlen jelenleg elérhető forrást, ami választ adhat a kérdésre: az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt Magyarországon elesett 707 szovjet katona születési adatait. Jelen tanulmányban e korpusz elemzését adom közre, aminek alapján következtethetünk az elhunyt katonák etnikumára. Kiemelendő, hogy bár korábbi vizsgálatokban már foglalkoztak ugyan az elhunyt katonák létszámával, és készültek erre vonatkozóan összehasonlítások a forradalom különböző időszakainak összefüggésében, azonban tudomásom szerint a katonák etnikumát tárgyaló elemzést még nem végeztek.

Az 1956-os forradalmat leverő szovjet erők létszáma


Az 1956-os magyarországi hadműveletekben összesen 59 091 szovjet katona vett részt (7349 tiszt, 51 472 fő pedig az altiszti és legénységi állományhoz tartozott). A Magyarországon bevetett teljes haderőre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek alapján el lehetne végezni ezt a vizsgálatot minden egyes itt harcolt katonára vonatkozóan, ugyanakkor a 707 elesett katona adataiból is levonhatók következtetések a haderő etnikai arányairól. A vizsgálatban – további pontos adatok híján – elsősorban az adott katona születési helyét vettem figyelembe, különös tekintettel az orosz és az ukrán tagköztársaságból származó katonákra...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.