2023. július 8., szombat

MIT TEHETNEK A SZAKSZERVEZETEK A MEGFIZETHETŐ ÉS FENNTARTHATÓ LAKHATÁSÉRT?

MÉRCE
Szerző: MIHOV KATA
2023.07.08.


A lakás- és albérletárak megugrása miatt Európa-szerte és Magyarországon is széles tömegek számára vált problémává a lakhatás az elmúlt években. Az energiaválság és a klímaváltozás miatt egyaránt szükségessé váló energiahatékony felújítások a jelenlegi költségeken felüli feladatot jelentenek, amelyeket az alacsony megtakarításokkal rendelkező háztartások nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak megengedni maguknak. A finanszírozási környezet megváltozása a megemelkedett kamatok miatt tovább nehezíti a lakhatási forrásokhoz való hozzáférést, miközben a háztartások pénzügyi mozgástere az infláció és az új megszorítási hullám miatt is csökken.

A lakhatási költségek összefüggenek a bérekkel és munkakörülményekkel is. Ennek ellenére a lakhatásról folyó hazai vitákban a szakszervezeti részvétel nem feltétlenül számít magától értetődőnek, a lakhatási válság elmélyülésével azonban egyre több jele mutatkozik annak, hogy a megfizethető, méltó és fenntartható lakhatás ügye elválaszthatatlan a dolgozói érdekképviselettől.

Mit tehetnek ezügyben a szakszervezetek? Miért számít szakszervezeti ügynek a lakhatás? Beleszólhat-e a dolgozói érdekképviselet a lakáspolitikába?

Az alábbiakban a fenti kérdésekről 2023 májusában lezajlott műhelykonferencia és a Szolidáris Gazdaság Központ e témában készített jelentése alapján számolunk be olyan kezdeményezésekről és lehetséges irányokról, amelyek szakszervezeti oldalról keresnek megoldást e problémákra Magyarországon, Ausztriában és Németországban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.