Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.07.12.
A hatóság épp most készül az ágazat ellenőrzésére, hogy kellően változatos-e az étrend.
Már beszerzési gondok is nehezítik a közétkeztetést amellett, hogy az élelmiszerárak emelkedését szinte lehetetlen követni – értékelte az ágazat helyzetét a Népszavának az Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke.
a települések kapnak ugyan állami támogatást az étkeztetés megszervezéséhez, de ez nem fedezi a kiadásaikat.
Pénzes Andrea úgy fogalmazott: a kedvezményes, hatósági áron kínált alapanyagokat még az önálló konyhát működtető nagy iskolák sem tudják a lakosságnak elérhető összegért megvenni. Ráadásul ma már egy héttel előre meg kell rendelniük például a csirkecombot, mert a beszállítójuk csak több helyről tudja beszerezni azt. Korábban egy-két napos rendelések mellett sem okozott nehézséget például az ő iskolájába egyszerre rendelt 170 kiló csirkecomb leszállítása. Miközben a konyhák ilyen gondokkal küzdenek, néhány hete kiderült: hamarosan népegészségügyi hatósági vizsgálatok elé nézhetnek a közétkeztetők. A kormány ellenőrizni akarja, betartják-e azt a jogszabályt, ami megszabja, milyen alapanyagokat milyen gyakorisággal lehet használni az iskolai menzákon, s mindezt úgy, hogy közben nem tudhatják, azon az áron érkezik-e meg az élelmiszer, mint amin megrendelték.
– Egy drága étkezési reform közepén jutottunk odáig, hogy az elszabadult infláció ellenére június végéig nem emelhettük a térítési díjakat – fogalmazott lapunknak a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is. Schmidt Jenő hangsúlyozta, hogy
Ahol az önkormányzat külső szolgáltatótól rendeli az ételt, ott az alapanyagok drágulása miatt hónapok óta erősödik a cégek nyomása és már többnyire tárgyalnak is a díjak emeléséről. Tab polgármestere biztos benne, hogy még a nyáron több helyen is új vállalkozásokkal kötnek szerződést, ha nem tudnak megállapodni az emelés mértékéről...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.