Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.10.05.
A Michelin-csillagos éttermek közül elsőként a Széll Tamás által fémjelzett Stand nyitott ki június közepén. A járvány előtt mintegy hatvan százalékban külföldieket kiszolgáló étterem első két hete „egyenesen elkeserítő volt” a nyitás után. Ugyanakkor a pesti Stand testvérétterme, a budai Stand25 vendégköre kilencven százalékban magyar, amely a kieső forgalmat némileg ellensúlyozta.
„Most jött igazán jól, hogy két lábon állunk” – mondta Hamvas Zoltán, az éttermek egyik tulajdonosa. A budapesti turizmus élénkülésével párhuzamosan, július közepére kezdett visszazökkenni a két étterem forgalma a tavalyi szintre. Augusztusban már az előzetes terveiket hozta a forgalom, a határzár és a második hullám miatt azonban szeptemberben eltűntek a külföldiek, és a magyar vendégek is óvatosabbak lettek Hamvas szerint.
A szeptemberi bevételük nagyjából fele a tavalyinak, ezért az elvitelt ismét beindították. A dolgozókkal konszenzusra jutva – szinte mindnyájukat megtartva – mintegy egyharmados bércsökkentésében állapodtak meg. „Ha és amennyiben a vírushelyzet miatti intézkedések nem súlyosbodnak, akkor reményeink szerint húsvétig kitartunk, és nekünk sem kell drasztikusabb lépéseket tennünk” – mondta Hamvas, aki szerint komoly segítség számukra a törlesztési moratórium meghosszabbítása...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.