2020. május 6., szerda

ÜRGE-VORSATZ DIÁNA: OLYAN VILÁGRA KELLENE TÖREKEDNI, AMELY NEM A PILLANATNYI HASZONRÓL SZÓL, HANEM A FENNTARTHATÓSÁGRÓL ÉS A VALÓS ÉRTÉKEKRŐL

168 ÓRA
Szerző: KÁRPÁTI JAKAB
2020.05.06.


Az elhúzó koronavírus-járvány egyre inkább egyértelművé teszi, hogy változtatni kell jelenlegi világunkon. Nem véletlen, hogy mind több kormány – köztük a magyar is – tudósokhoz fordul. Az a kérdés, hogy a fertőzés megállítása után miképpen lehetne zöldebbé tenni a gazdaságot.

Ha az emberiség nem érti meg, hogy nem lehet olyan mértékben veszélyeztetni a Föld bioló- giai sokféleséget és az állatok élőhelyeit, mint ahogy az utóbbi időben történt, akkor állandósulhatnak a világjárványok. Ha pedig a jövőben el szeretnénk kerülni az egyre gyakoribb pandémiákat, akkor gyökeresen változtatni kell az életünkön. Nemcsak pár hónapra, hanem örökre. Egyebek között erről is beszélt a Klubrádió Lég-Kondi című környezetvédelmi műsorában Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem, a CEU professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) alelnöke.

Egyre több tudós vallja, hogy

a klímaváltozás és a koronavírus okozói között megtalálható a természet- és környezetpusztítás, az ész nélküli utazgatás, a bolygó kizsigerelése.

Ürge-Vorsatz emlékeztetett rá, hogy nagyjából négyhavonta jelenik meg egy-egy új fertőző betegség a világban. Nagy részükből – szerencsére – nem lesz járvány.

Ezeknek a betegségeknek azonban a háromnegyede állati eredetű. Az utóbbi évtizedek nagyobb járványai mind ilyenek voltak: az ebola- és a SARS-járvány, valamint a madár- és a sertés-influenza is. A különböző ökoszisztémák eléggé jó ellenálló képességgel rendelkeznek, míg a biológiai sokféleség megfogyatkozása drámai módon csökkenti ezt a képességet, ami természetesen elősegíti a betegségek, illetve a kártevők terjedését. A korábbi járványokat szerencsésen megállítottuk, az új koronavírus esetében ez nem sikerült, aminek a következményei jelenleg világszerte láthatók.

A professzor szerint

a koronavírus húsba vágó figyelmeztetés az egész emberiségnek, és ezen muszáj elgondolkodni, mert ha nem tesszük, akkor a civilizációnkat sodorjuk végveszélybe.

A koronavírus gyors elterjedésében hatalmas szerepet játszott a globalizáció, elsősorban a légi közlekedés. A mobilitás egyszerűsödése azonban sok szempontból fenntarthatatlan, nem csupán a környezet szennyezése vagy a járványok terjedése miatt kell ennek megálljt parancsolni, a világ felkapott turistacélpontjai sem bírják már a hatalmas mennyiségben beáramló embertömegeket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.