2020. május 2., szombat

TÖRÖK-ILLYÉS ORSOLYA: A MIGRÁNSOZÁS NYOMASZTÁSA BESZŰRŐDIK A SAJÁT KIS DRÁMÁINKBA IS

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2020.05.02.


Bele lehet írni egy filmbe a magyar #metoo-t kirobbantó sztorit? Hogyan lehet békeidőben háborús retorika háttérzajában élni, konfliktust kezelni? Mit lehet kezdeni azzal, ha az ember kezébe kerül édesanyja lehallgatási dossziéja? Erről, valamint a migránsozásról és a személyesség kényszeréről mesél Török-Illyés Orsolya, akit arról is megkérdeztünk, lesz-e még közös projektjük Hajdu Szabolccsal, miután a magánéletben 22 év után elváltak az útjaik. Interjú.

Bennem elég friss élmény a Békeidő, ami antológia- vagy szkeccs-jellegű, személyes, ismerős, karcos és intim film, ahogy azt a kettősüktől már megszokhattuk. Hogy állt össze a sok kis történet egy filmmé?

Az egész a Filmtett táborhoz köthető, amit Zágoni Bálint szervez, és ami az ő és Durst Gyuri ötlete volt még valamikor nagyon régen. Ez a nyári workshop fiatal filmeseknek, animációs rendezőknek, színészeknek szól, és mi Szabolccsal legalább tíz alkalommal vettünk részt benne, előfordult, hogy Szabolcs vezette a tábort, én a színész csoportot, vagy közösen. Három évvel ezelőtt pont a színész csapattal dolgoztunk. Mindig van egy gyakorlat, amit a tábor végén bemutatunk egy mini közönségnek és egymásnak, erre készült az a szkeccsfilmszerű összeállítás, amiben a mostani Békeidő pár jelenete szinte egy az egyben látható. Nagyon nagy sikere volt, pedig két nap alatt forgattuk az egészet. Mivel nekünk már volt tapasztalatunk a low budget, pontosabban inkább no budget filmek terén az Ernelláék Farkaséknál miatt, elkezdtünk Zágoni Bálinttal azon gondolkodni, hogyan lehetne ebből egy nagyjátékfilmet is csinálni. Akkor Pálfi Gyuri vezette a tábort, ott lézengtek a gyerekeink is, így került bele az ő kislánya, Magdó a filmbe, vagy a mi lányunk, Lujza. Már az akkori jelenetek is a színészekből inspirálódva íródtak, később Szabolcs kibővítette további szereplőkkel és történetszálakkal, bekerültek újabb témák is, de a végleges forgatókönyvet pár hét alatt írta meg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.